„U mě to byla to léčba šokem. Kámoš, který má farmu, kde nechává zvířata volně dožít, mi ukázal, co ona skutečně cítí a jaká jsou. A pak mě postavil před situaci, ať si jedno zvíře zkusím zabít sám, pokud to tak opravdu cítím, že je k jídlu. Ten den jsem přestal jíst maso a veganství následovalo postupnými kroky. Zvířata od té doby vnímám jako inteligentní, a hlavně citlivé bytosti plné emocí a lásky,“ vypráví Ben Cristovao svůj příběh.

Ladislav Kužela u endoskopu. Svým pacientům se snaží lidsky vysvětlit, jak probíhá endoskopie a kolonoskopie
Zachraňte svá srdce. Sám prodělal infarkt, teď Ladislav Kužela radí pacientům

Veganství je podle něj moderní a nenásilný způsob stravování, který při zodpovědném přístupu může léčit nejen přírodu a náš vztah k ní, ale také naše zdraví.

Maso ležící na cestě

Mluvčí ProVeg Česko a současně nejznámější slovenskou vegankou je Nikoleta Kováčová, modelka a influencerka, která vystupuje pod jménem Surová dcérka. Vegankou se stala před více než 9 lety během tříměsíčního pracovního pobytu v Indii, kde fotila velkou reklamní kampaň.

„Tehdy bylo mojí motivací najít stravování, které je v Indii dostupné a zdravé. Bylo to z nouze, protože evropské potraviny jsou v Indii drahé na zaplacení z kapesného, které dostávají modelky. A na druhé straně se mi nelíbilo kupovat si maso na trzích, kde leželo doslova na cestě,“ vzpomíná Nikoleta.

Zdroj: Youtube

Vždy mi vadilo zabíjení zvířat

Modelka se tedy v Indii musela naučit jíst jinak a poznala právě veganskou stravu. Změnila se tak její situace, chování i stravování, a potom následovala i změna přemýšlení o jídle. „U veganství jsem zůstala i po odchodu z Indie - už kvůli ochraně životního prostředí a hlavně z etických důvodů. Vždy mi vnitřně vadilo zabíjení zvířat a ve veganství jsem našla řešení,“ dodává Nikoleta.

30denní výzva

K řadě vyznavačů rostlinné stravy se může přidat, alespoň na zkoušku, každý. Může to udělat kdykoliv, ale právě v lednu je k tomu mimořádná příležitost.

U nás probíhá Veggie Challenge - česká obdoba výzvy Veganuary, kterou k nám v loňském roce přinesla organizace ProVeg. Jde o 30denní výzvu, do které se po celém světě přihlásilo již více než půl milionu osob. Do prvního českého ročníku se v loňském roce přihlásilo více než 15 tisíc lidí, kteří díky veganství společně teoreticky ušetří až 11 tisíc zvířat a téměř 180 tisíc kg ekvivalentů CO2.

Prevence tloustnutí i nemocí

A nejde jen o ekologii či soucit se zvířaty. Správně sestavená a vyvážená veganská strava může pomoci při prevenci či léčbě některých nemocí. Má vliv na redukci hmotnosti, cholesterolu, reguluje krevní tlak i hladinu cukru v krvi. Rostlinná strava bohatá na celistvé potraviny nabízí řadu benefitů.

„Pro zdraví je zajímavý především vysoký obsah vlákniny, která prospívá našemu srdci, imunitě i mozku, a pak také vysoký obsah antioxidantů, které nás chrání před reaktivními látkami z prostředí. Obohacením stravy o celistvé rostlinné potraviny si tak dopřejete i pěknou dávku zdraví prospěšných a ochranných látek,“ říká nutriční terapeutka a spolupracovnice organizace ProVeg Mgr. Veronika Baťová.

Rostlinné alternativy masa: pro a proti

Velké diskuse se v poslední době vedou kolem rostlinných alternativ masa a dalších živočišných produktů, které někteří odborníci označují za nezdravé a plné chemických přísad.

Ani v sedmdesáti letech není podle Jiřího Dvořáka pozdě na změnu, která bude znamenat zdravější a šťastnější stáří.
Profesor Jiří Dvořák: Setkání se spolužáky mě vyděsilo. Polovina byla po smrti

„Není tomu tak, alternativy masa jsou naopak zdravější než jejich živočišné verze. Aktuálně probíhají kampaně živočišné lobby, které se snaží zbrzdit zájem o alternativy masných výrobků. Zpracované potraviny živočišného původu, jako je šunka, párky, salámy, pařížský salát a slanina zařadila WHO mezi karcinogeny skupiny 1, což znamená, že pro jejich rakovinotvornost existují ty nejvyšší vědecké důkazy, stejně jako u cigaret) a červené maso WHO zařadila mezi karcinogeny skupiny 2,“ reaguje na to MUDr. Daniela Lilling, z pražské Fakultní nemocnice Motol.

Balzám pro srdce a cévy

Pokud jde o samotné rostlinné alternativy masných produktů, nejnovější studie podle doktorky Lilling ukázala, že nahrazení masných produktů zpracovanými rostlinnými alternativami příznivě ovlivňuje ukazatele zdraví srdce a cév, snižuje hladiny LDL cholesterolu a TMAO, což je látka s názvem trimethylamin N-oxid. Ten se spojuje s vysokým rizikem kardiovaskulárních chorob, náhlých cévních mozkových příhod, diabetu 2. typu, s vyššími hladinami cholesterolu v krvi a s chronickými onemocněními ledvin.

Kdo omezí konzumaci masa, zachraňuje přírodu

Průmyslová živočišná výroba je zodpovědná za nejméně 14,5 % celosvětových emisí skleníkových plynů a způsobuje významnou degradaci životního prostředí od ztráty biodiverzity až po odlesňování. Přechod na rostlinnou stravu je tak spolu s omezováním plýtvání jídlem jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zmírnit svůj dopad na klima.

„Živočišná výroba je také klíčovým hráčem ve zvyšování spotřeby vody. Rostliny potřebují vodu ke svému růstu a produkce masa vyžaduje, aby zvířata nejdříve snědla velké množství rostlin. Pokud se zapojíte do Veggie Challenge, po dobu 30 dnů na rostlinné stravě můžete potenciálně ušetřit až 39 tisíc litrů vody,“ popisuje manažerka kampaně Tereza Trávníčková.