Jak akné vzniká?

Jedná se o onemocnění kůže, při kterém se v důsledku nadměrné činnosti mazových žláz tvoří hnisavé pupínky a následně nežádoucí pigmentové skvrny a jizvičky. Vliv na vznik a závažnost akné má řada faktorů, například hormonální činnost, typ kůže nebo životní styl. Akné se obvykle objevuje s pubertou. Je ale i velká skupina lidí, kteří mají akné v dospělosti. To vzniká především z důvodů nerovnosti mužských a ženských hormonů.

Křečové žíly v Česku trápí odhadem asi jeden a půl milionu lidí. Z původně kosmetické záležitosti se časem může stát problém zdravotní.
Problémy s křečovými žílami trápí statisíce Čechů. S léčbou pomáhá i robot

„Příčinou či spouštěčem také mohou být genetické dispozice, kouření, stres nebo špatná kosmetika. Občasným akné v dospělosti mohou trpět především ženy, například během menstruace či v těhotenství, kdy dochází k hormonálním změnám,“ prozradila pro časopis Story Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology. Kolem akné se vyrojila řada mýtů a my si na ně spolu s odborníky „posvítíme“.

V pondělí ráno očekávala Olga Morongová první klientky v lomnickém studiu. Foto: O. MorongováPokud vás trápí akné, svěřte se do rukou odborníků. Zdroj: Deník/Jitka Davidová

Mýty o akné

Za akné stojí špatná hygiena

Není to pravda. Špatná hygiena může pouze zhoršit projevy. Vliv na vznik a závažnost akné má hormonální činnost, genetika nebo typ kůže. Důležité je umět pleť důkladně a pravidelně čistit. Nejlépe kosmetikou bez alkoholu. Rozhodně je ale dobré péči nepřehánět a nemýt pokožku několikrát denně. Zbytečně ji podráždíte, vysušíte a můžete způsobit větší produkci kožního mazu.

Vymačkání pupínků urychlí hojení

Stále je mezi námi mnoho lidí, kteří si myslí, že vymačkávání akné pupínku zlepší hojení. Naopak! Naprosto zásadní je odolat pokušení zasahovat do pupínků či komedonů. Neodborné vymačkávání může vést ke vzniku infekce, pupínky se pak déle hojí a zvýší se riziko tvorby jizev. Na narušenou pleť můžeme použít prostředky s obsahem kyseliny salicylové nebo čajovníku, což jsou látky, které vysušují a urychlují hojení.

Jizviček se nedá zbavit

Důležité je ale nejprve říci, že v úspěšné léčbě akné a jizviček po něm je nutné se připravit, že příznaky nezmizí za jednu noc. Jedná se o dlouhodobý proces, který vyžaduje disciplínu a trpělivost.

„Pokud je akné již velmi viditelné, je pro úspěšné vyhojení důležité zvolit kombinaci celkové i místní léčby. V rámci přímé léčby postižených míst se uplatňují přípravky s dezinfekčním a hojivým účinkem, v případě těžkých případů bývá léčba doplněna i o užívání speciálních léků. K místnímu ovlivnění akné lze s úspěchem využít i chemický peeling nebo mezoterapii. Pro vyhlazení jizviček a pigmentových skvrn po akné je pak ideální zjemnění postižených ploch pomocí laseru. V současné době je nejlepší volbou CO2 laser,“ říká doktorka Lucia Mansfeldová.

Dominika Reslerová se věnuje nejen kadeřnické profesi, ale také školení kolegů
Jak vybrat fén a jak na lupy? Přečtěte si 15 odpovědí na téma vlasy

Za všechno může čokoláda

Žádné průzkumy zatím neprokázaly, že za špatnou pleť může samotná čokoláda. Dle jedné studie mají ženy tendence, jíst více čokoládu v období menstruace. Tedy v době, kdy mohou mít díky zvýšeným hormonálním změnám i větší chuť na sladké. Za vznikem akné tak nestojí čokoláda či sladké, ale větší produkce kožního mazu, který se z hormonálních změn může tvořit. Jedná se jen o shodu okolností

V letních měsících se akné obvykle zhoršuje, proto je v tomto období obzvlášť důležité, dopřát aknózní pleti opravdu speciální péči, což potvrzuje doktor Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

„Během léta (i po celý rok) je důležité používat kosmetiku vhodnou právě na aknózní pleť. Zároveň nezapomínejte na čištění pleti a to dvakrát až třikrát denně, především pokud se pokožka více potí. Opalovací krémy by lidé s problematickou pokožkou měli používat jen ty, které jsou na aknózní pleť vhodné. Pozor si dejte především na přípravky s obsahem retinoidů. Ty sice dobře fungují na akné, zároveň však mohou zvyšovat citlivost na slunce. V rámci prevence i celkové péče o pokožku (především tu problematickou) je po letní sezoně vhodné nechat si pleť vyčistit cyklem chemického peelingu.“