„Stavební práce by měly začít v nejbližších dnech, jejich dokončení je v plánu v listopadu. Pak se začne centrum vybavovat, provoz chceme zahájit na jaře příštího roku,“ přiblížil žatecký místostarosta Radim Laibl. Město nedávno uzavřelo s Inovačním centrem Ústeckého kraje, Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a žateckou obchodní akademií, v jejíž budově centrum vyroste, memorandum. „Všechny čtyři subjekty budou spolupracovat a měly by být i zřizovatelé organizace, která se o centrum bude starat,“ vysvětlil místostarosta.

Plzeňská Techmania nebo liberecká iQLandia v menším provedení v Žatci má sloužit celému Ústeckému kraji. Vzdělávací centrum vybuduje město s podporou státu a kraje, celkově vyjde na dvanáct milionů korun.

Za jeho vznikem stojí Žatečan Pavel Pintr, který pracuje v Akademii věd České republiky. Hlavní a unikátní část centra ponese název Věda na kouli. „V reálu to opravdu bude koule uprostřed místnosti, na kterou se budou z každé strany posílat pomocí projektorů sférické obrazy. Vznikne tak 3D obraz podobný hologramu, tedy planeta uprostřed místnosti. Na ní budeme moci ukázat různé zajímavé děje a jevy. Třeba z pohledu meteorologie, geologie, geografie. Budeme moci žákům předvést různé věci, které mají jen v učebnicích a občas si je jen těžko dokáží představit,“ popsal před časem Pavel Pintr.

Třináctá výstava výtvarného sdružení VOSA v lounském divadle.
FOTO, VIDEO: V lounském divadle vystavuje VOSA. K vidění jsou hlavně krajinky

Druhou část vytvoří digitárium, které bude zaměřené spíš na matematiku, fyziku a techniku. „Jeho unikátnost vyplyne z toho, že v našem kraji se nacházejí klasická mechanická planetária, žatecké bude digitální a rozšířené o další obory. Kromě studia vesmíru projekční přístroje nabídnou třeba i výuku těla člověka, robotiky nebo podmořského světa,“ doplnil Pavel Pintr.

Obě instalace se mají vzájemně doplňovat. Ve Vědě na kouli se člověk na planetu podívá zvenku, jakoby na povrch Země. V digitáriu bude uvnitř a vtažen do děje na Zemi, bude sledovat, co se děje nad ním. Chybět nebude 3D projektor z holografickým obrazem, což je technologie budoucnosti.