Bývalý student Vlastimil z České Lípy už více než rok a půl pracuje u vlakového dopravce. Předtím studoval na Univerzitě J. E. Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem Fakultu strojního inženýrství. Už během studia si však uvědomil, že pro svou budoucí profesi zřejmě vysokoškolský titul potřebovat nebude.

„Studium bylo náročné a mně začalo docházet, že asi ne každý může mít vysokou školu. I když jsem měl brigádu, chtěl jsem vydělávat více peněz a postavit se na vlastní nohy. Studia jsem proto zanechal a odjel pracovat na půl roku do Anglie. Po návratu jsem nastoupil do pozici dispečera a poté do Českých drah, kde jsem spokojený a kde mi absence vysoké školy nebrání ani v dalším kariérním postupu,“ vylíčil Vlastimil.

Jak podotýká, let na univerzitě v žádném případě nelituje. „Poznal jsem spoustu nových přátel a naučil jsem se systematické práci, tohle bych bez vysoké školy nikdy neuměl,“ zmínil.

DEMOGRAFICKÁ KŘIVKA KLESÁ

Není jediný, kdo se rozhodl vyměnit lavici vysokoškolských poslucháren za pracovní židli. Počet zájemců o studium na vysoké škole meziročně klesá. Z dat ústecké univerzity vyplývá, že se počet podaných přihlášek v 1. kole snížil z loňských 6 200 na 5 900, tedy o 300 uchazečů.

Podle mluvčí univerzity Jany Kasaničové jde o celorepublikový trend s ohledem na demografický vývoj.

Rainbow Run na ústecké Severní Terase
OBRAZEM: Přes dva tisíce duhových běžců pomohlo Elišce

„U nás se týká jak bakalářských, tak navazujících magisterských studijních programů. Na druhé straně dlouhé magisterské programy s obory učitelství pro první stupeň základních škol, případně i se speciální pedagogikou, zaznamenávají meziroční nárůst zájmu. Celkově pak oproti loňskému roku narostl zájem o přírodovědeckou a filozofickou fakultu,“ sdělila Kasaničová s tím, že řada otevíraných oborů je kapacitně omezena.

„Velký převis zájmu je už tradičně například na oboru fyzioterapie na Fakultě zdravotnických studií, na oborech ekonomika a management a sociální práce na Fakultě sociálně ekonomické,“ podotkla Kasaničová.

NĚKTERÉ OBORY TÁHNOU, JINÉ NE

Také na Pedagogické fakultě (PF), největší fakultě UJEP, evidují pro příští akademický rok o 7,6 % méně uchazečů než doposud, přesněji 2401 oproti loňským 2599.

„Hlavním problémem zůstává především nerovnoměrnost zájmu o nabízené studijní obory. Tradičně největší zájem je o obory zaměřené na studium anglického jazyka s literaturou, sociální pedagogiku, speciální pedagogiku, učitelství pro mateřské školy, učitelství pro 1. stupeň základních škol a tělesné výchovy a sportu. U těchto studijních oborů realizujeme náročné přijímací zkoušky. Bohužel dlouhodobě malý zájem je především o studium hudební výchovy a částečně i výtvarné výchovy,“ přiblížil proděkan PF UJEP Jiří Škoda.

Souběžný průjezd dvou vlaků tažených parní lokomotivou zastávkou Proboštov.
FOTO, VIDEO: Ve znamení páry. Šlechtična a Štokr se prohnaly krajem

Svoji roli podle jeho slov sehrává i to, že na zmíněné studijní obory vypisuje škola praktické přijímací zkoušky. „Vysoká míra nadání je pro studium těchto oborů nezbytná. I přes malý zájem uchazečů se snažíme tyto obory rozvíjet, protože mají akreditované doktorské studium, habilitační i jmenovací řízení. Mají tedy právo navrhovat jmenování docenty nebo profesory,“ doplnil Škoda.

Celkově se na UJEP v 1. kole přijímacího řízení předpokládá přijetí asi 3 500 uchazečů, z nichž se do studia ve finále zapíše asi 2 700 studentů. „V roce 2018 by měl pokles demografické křivky absolventů středních škol dosáhnout dna, což by mohlo být příslibem změny trendu v dalších letech,“ dodala Kasaničová.

BUDE JEŠTĚ DRUHÉ KOLO PŘIJÍMAČEK

Kdo se nestihl přihlásit v prvním kole, bude mít ještě možnost. Několik fakult totiž připravuje i 2. kolo přijímacího řízení, v němž je čas na podání přihlášky ještě do léta 2018.

Závody ÚL-LET v Ústí nad Labem
OBRAZEM: Šlápnout do pedálů a skočit. Ústí trnulo při UL-LETu

Univerzita zaznamenává také sílící zájem o studium v kombinované formě, tedy dálkové studium při zaměstnání. „Často jej volí i čerství maturanti, kteří se snaží po maturitě ekonomicky osamostatnit, přičemž při současném nedostatku pracovních sil pro ně není problém najít si i dobře placenou práci,“ vysvětlila prorektorka pro studium Alena Chvátalová.

Nalákat potenciální uchazeče se UJEP snaží i novou kampaní s názvem Univerzita Severu, která poukazuje na výhody studia v Ústeckém kraji i na jeho využitelnost v praxi.

„Snažíme se, aby se u nás nikdo necítil ztracený a aby se měl vždycky na koho obrátit. Podporujeme také společenské, sportovní a kulturní vyžití studentů, protože jen v knihovnách a laboratořích se žít nedá,“ uzavřel rektor ústecké univerzity Martin Balej.

Ilustrační foto.
Kampaň Univerzita severu: Absolvent UJEP nebude žádná padavka