Na Czech Truck Prix, každoroční vrchol sezony na autodromu, se připravuje nejen mostecký závodní okruh. Město čeká například spanilá jízda šestitunových speciálů, ale také příval návštěvníků, a to jak domácích, tak i ze zahraničí. V pohotovosti budou policisté.

„Samozřejmě očekáváme nápor fanoušků motorismu, jak to při těchto vrcholných akcích bývá zvykem,“ řekl policejní mluvčí Daniel Vítek s tím, že se policisté zaměří nejen na dopravu, ale také na předcházení majetkové trestné činnosti, zejména pak krádežím.

Spanilá jízda tahačů v Mostě před závody na autodromu.
Truck Festivalu bude dominovat více než stovka kamionů

Vzhledem k tomu, že kvůli závodům trucků přijedou tisíce fandů z Německa, budou v ulicích a poblíž závodního okruhu vidět smíšené hlídky našich strážců zákona a policistů ze sousedního Saska.

Veškeré dění kolem Czech Truck Prix také letos zahájí spanilá jízda ulicemi města, na kterou se závodní speciály vydají v pátek 31. srpna v podvečer. Vozy projedou ulicemi města a pak zamíří na 1. náměstí. Tam jezdci a jejich stroje absolvují zhruba hodinový program.

Soutěž o vstupenky

„Lidé mohou přijít mimo jiné soutěžit o vstupenky na závodní víkend. Prohlédnout si zblízka i jednotlivé tahače. Z jezdců na náměstí nebudou chybět Adam Lacko, Jochen Hahn, Norbert Kiss nebo Steffi Halmová, která patří k absolutní špičce startovního pole,“ prozradila sestavu propagační jízdy manažerka Autodromu Most Tereza Zajíčková.

Víkend 1. a 2. září už bude patřit samotným závodům Czech Truck Prix, které se v Mostě v rámci evropského šampionátu okruhových tahačů European Truck Racing Championship (FIA ETRC) uskuteční už pošestadvacáté. Loni si prestižní podnik nenechalo ujít devadesát tisíc diváků. Podobná návštěva se očekává také letos.

„Pro mě osobně je to svátek, který si rozhodně nenechám ujít,“ svěřil se Zdeněk Tříska z Mostu, který pravidelně několik let zaujímá své místo na svahu za cílovou rovinkou. Součástí závodního víkendu Czech Truck Prix budou i další vložené série, například znovuzrozený Octavia Cup.

Závod Czech Truck Prix loni: 

Jízda trucků Mostem předloni: 

Diváky ovšem nebude bavit jenom motorismus. Doprovodný program je tentokrát zasvěcený 100. výročí vzniku společného státu Čechů a Slováků. V nabídce je po loňské úspěšné premiéře také přehlídka The Most Truck Festival, kam majitelé přihlásili více než sto kamionů. Tahákem pro diváky bude stejně jako loni v sobotu i v neděli spanilá jízda účastníků festivalu po velkém závodním okruhu. Mezi naleštěnými krasavci nebudou chybět ani americké a historické trucky. Svou leteckou akrobatickou show předvede účastník světového šampionátu Red Bull Air Race Master Class Petr Kopfstein.

„Bude toho opravdu hodně, je na co se těšit. Taxijízdy v upravených speciálech, vyhlídkové lety vrtulníkem nebo atrakce pro děti zdarma,“ upozornil na další víkendové dění mluvčí Autodromu Most Jan Foukal.

Czech Truck Prix na mosteckém autodromu.
Prestižní Czech Truck Prix získal záštitu ministryně Dostálové