Tři stavby jsou z Mostecka a jedna z Ústí nad Labem. Hlasování probíhá na webových stránkách stavbystoleti.cz do 15. září. V anketě usiluje o hlasy celkem 100 staveb. „Zařadili jsme do ní stavební a architektonická díla s ohledem na jejich význam a přínos od roku 1918 do současnosti,“ řekla Soňa Rafajová z pořádající České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT).

Ústecký kraj v anketě zastupuje Vodní dílo Fláje v Krušných horách, bytový komplex Koldům postavený v letech 1948 1955, unikátní přesun kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, který v roce 1975 ujel po speciálních kolejích 841 metrů, a Masarykovo zdymadlo pod hradem Střekov vybudované v letech 1924 1936, které v době svého vzniku patřilo k největším zdymadlům v republice a k nejmodernějším v celé Evropě.

Až do poloviny května byl průběh hlasování veřejně sledovatelný. Pak ale pořadatelé sáhli k tomu, že počítadla z webu stáhli. Stalo se tak v době, kdy měl například mostecký přesunutý kostel významně našlápnuto k tomu, aby obsadil některé z předních míst. Podle kastelánky Ludmily Klimplové, která hlasování pečlivě sledovala, byl v té době s 2 768 hlasy dokonce v čele.

Výročí povýšení Dolní Poustevny na město si nenechaly ujít desítky návštěvníků.
OBRAZEM: Dolní Poustevna oslavila 100 let od povýšení na město

„O tomto kroku rozhodla hlasovací komise,“ vysvětlil Jan Jendruščák z oddělení informačních technologií ČKAIT. Důvodem prý bylo zabránit hlasovacím „dostihům“.

To, jak soutěž dopadla, se lidé dozvědí v rámci doprovodného programu Mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH v Praze Letňanech (18. 22. září). Zde bude oznámeno pět staveb českých a pět slovenských s nejvyššími počty hlasů.

Pořadatelé ankety informovali, že do konce července navštívilo webovou prezentaci ankety 63 tisíc uživatelů, z toho 20 tisíc osob hlasovalo.

Mariánská pouť v České Kamenici.
FOTO, VIDEO: Česká Kamenice se bavila poutí