Rádi jste se načerno procházeli spletitými chodbami bývalé nacistické továrny Richard? Tak odteď ostrouháte. Správce přístupu, Památník Terezín, po letech uzavřel jediný veřejně dostupný vchod na okraji Litoměřic. Rázný krok avizoval začátkem srpna, k akci přistoupil v uplynulých dnech. Ještě ve čtvrtek 23. srpna se mohli posmutnělí pátrači nadýchat odéru čerstvé barvy.

Do podzemí se zvědavci léta dostávali výřezem v zabetonovaném vchodu. Ten nyní památník z vnitřní části zazdil a zepředu navařil ocelový plát.

Do horní části vrat zasadil mříž pro netopýry. Podle informací Deníku je vchod opatřen zabezpečovacím zařízením pro případ, že by se přesto někdo do Richardu pokoušel nabourat.

Expozice o historii dolu Richard:

Akce je součástí širších plánů památníku. Místo před vchodem chce totiž v budoucnu pietně upravit. „Uvědomujeme si, že má především pro pozůstalé tisíců obětí obrovský význam a jako takové je přirozeným pietním místem,“ avizuje šéf památníku Jan Roubínek.

Do vyjasnění majetkoprávních vztahů v okolí tam však instituce nemůže pietní úpravy provést. „Nejdříve jsme se proto rozhodli efektivně zabezpečit prostory v naší správě tak, aby nezodpovědní jedinci a vandalové nenarušovali pietní charakter místa, jak k tomu čím dál častěji dochází,“ vysvětluje Roubínek.

Podzemní továrna Richard u Litoměřic.
Památník uzavře podzemní továrnu Richard

Jeho krok je čárou přes rozpočet nejen vandalům, ale i poctivým badatelům, kteří Richard dokumentovali pro příští generace. Podle jednoho z nich se dal krok instituce čekat. „Nemůžeme jí zazlívat, že si svůj majetek zabezpečila,“ přemýšlí Roman Gazsi. I podle něj se bohužel poslední dobou Richard stal skoro turistickou atrakcí.

Podzemní továrna Richard v roce 2010:

Pro pravé „richarďáky“ ale zavřením vstupu pátrání nekončí. „V papírech máme ještě tolik podkladů, že to na pár let vydrží,“ konstatuje Gazsi. A co bude zatím s podzemím? Podle badatelů to uvnitř postupně pomalu všechno spadne…

Podzemní továrna Richard Podzemní továrna Richard u Litoměřic.Zdroj: Deník/Karel Pech(přesné nacistické označení je B5-Richard) je soustava tří bývalých hlubinných vápencových lomů u Litoměřic nacházející se pod vrchy Radobýl a Bídnice v Českém středohoří, kterou nacisté za druhé světové války přestavěli na utajenou podzemní továrnu určenou pro zbrojní výrobu. Jedná se o rozsáhlý komplex podzemních prostor, jejichž délka se odhaduje na až 30 kilometrů. 
Zdroj: Wikipedia.org