Pospíchám. Za dvě minuty mi začíná schůzka. Pospíchám mosteckou ulicí Jana Opletala a zapomenu sundat nohu z plynu. Chyba za 700 korun… Podobných míst, kde v Ústeckém kraji města měří rychlost řidičů, přibývá. Deník pro vás lokality, kde snímání rychlosti probíhá, zmapoval.

Místa, kde se měří radarem:
Chomutov – Palacká, Blatenská, dvakrát na Písečné
Duchcov - Lipová, Osecká, Teplická
Most - Josefa Suka, Jana Opletala, Mostecká, Pod Lajsníkem a Višňová

Most patří v regionu na nejvyšší příčky, co se týká počtu radarů v ulicích. Najdeme jich tam hned pět. Šoféři si na ně musí dávat pozor v ulicích Josefa Suka, Jana Opletala, Mostecká, Pod Lajsníkem a Višňová. Za první čtvrtletí letošního roku tam radary zaměřily hned 2 505 řidičů, kteří překročili povolenou rychlost, průměrně zaplatili 700 korun. Nejrychlejší byl pirát, který na tachometru měl 104 km/h.

V Chomutově se měří v ulicích Blatenská, Písečná a na dvou místech v Palackého ulici. Podle vedení města se díky tomu podařilo řidiče ukáznit. „Mám velkou radost, že se řidiči převychovali. V inkriminovaných místech, kde byly radary umístěné, je vidět výrazný pokles nehod. Jako příklad můžu uvést ulici Blatenská, kde v roce 2018 bylo 14 nehod a loni jen 4. Na Palackého nehodovost klesla z 8 na 5 a na Písečné ze 3 na 1. Bezpečnost tedy primárně zafungovala velmi dobře, doufám, že jsme zachránili i nějaké životy,“ uvedl chomutovský primátor Marek Hrabáč.

Divoké prase. Ilustrační foto.
Ústí bude kance chytat do klecí. Myslivci je pak odstřelí

V ulicích Chomutova se měří od začátku roku 2019. „Výběry pokut byly v prvním roce, kdy byl největší boom, téměř 25 milionů korun. Dnes jsou na hranici čtyř milionů za celý rok. Pořízení radarů byl za mě jednoznačně správný krok. Lidé si na ně zvykli, pokut je minimum a funguje to pro bezpečnost našich občanů,“ myslí si Hrabáč.

Úseková měření:
D8 – v tunelu Panenská.
D8 - Tunel Radejčín/Prackovice.

V Ústí nad Labem probíhá úsekové měření rychlosti na dvou místech na dálnici D8, a to v tunelech. Nejvyšší rychlost tam zaznamenali 168 km/h. Rychlost se sleduje v tunelu Panenská a v tunelu Radejčín/Prackovice. Za letošní rok tam řešili už 16 700 přestupků, průměrná pokuta činí 1 500 korun.

Na Teplicku jsou přísní na řidiče v Duchcově. Měří tam pomocí dvou radarů, které se různě přemisťují v ulicích Lipová, Osecká a Teplická. Nejrychlejší šofér tam jel 120 km/h, za první pololetí jich rychlost překročilo 2 236, průměrně zaplatili 1 000 korun.

Na Litoměřicku aktuálně žádné měřicí radary nejsou, stejně jako na Děčínsku. O radaru uvažují ve Varnsdorfu. V minulosti tam měřila rychlost čtyři zařízení pronajatá od soukromé firmy. Ta ale podle policie překročila zákon, z přestupků neoprávněně profitovala, strážci zákona kvůli tomu navrhli obžalovat čtyři lidi a jednu firmu. Je mezi nimi také bývalý starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček. O případu aktuálně rozhoduje státní zástupce. Město si chce nyní radar zakoupit, měřit by měli strážníci.

Ilustrační foto.
Rauchpauza povolena. Kouření zaměstnavatelé v kraji umožňují mimo budovy

V ulicích Ústí nad Labem nad příliš svižnou jízdou řidičů žádné radary nebdí. Ani na Lounsku aktuálně žádné stacionární radary oficiálně rychlost neměří. Už brzy ale budou sledovat rychlost přímo v Lounech. „Uvedení systému do provozu je plánováno na konec letošního roku,“ sdělila vedoucí odboru dopravy lounské radnice Blanka Sunkovská.

Louny koupí jeden radar za 1,6 milionu, umisťovat ho budou na dvě místa. Půjde o Husovu ulici poblíž pošty a ulici 28. října v blízkosti Základní a mateřské školy Kpt. Otakara Jaroše. V místech se bude střídat, řidiči o tom, kde zrovna je a kde se tedy měří, vědět nebudou. „Hlavním smyslem je zklidnění dopravy, tedy zpomalení aut v obou lokalitách,“ dodala Sunkovská.

Prověřovací cvičení Hradba 2021
Důležitého cvičení aktivních záloh se zúčastnilo i pět desítek vojáků z Ústecka

Do budoucna mají v Lounech vytipované i další lokality, kde by se mohlo měřit. Uvažuje se o ulici SNP v lokalitě u Luny, tedy na bývalém průtahu městem, nebo o Vladimirské ulici pod sídlištěm U Spravedlnosti.

Kromě radnic měří pravidelně rychlost na silnicích v regionu v mnoha městech také strážníci pomocí mobilních radarů. A na celém území kraje samozřejmě také Policie ČR.