Nebojíte se, že vaše koalice má jen těsnou většinu? Už teď některé návrhy téměř neprošly, protože některý ze zastupitelů zapomněl hlasovat a hlasování se pak opakovalo.
Může se stát ledacos. Ale až skončí „politická" hlasování, kdy se volí konkrétní osoby, myslím si, že většina zastupitelů bude hlasovat podle materiálu, který se předkládá, a ne podle toho, kdo ho předkládá. Pokud se stranám podaří splnit většinu toho, s čím šly do voleb, tak to musí být za čtyři roky v kraji vidět.

Jaké jsou vaše priority pro toto volební období?
Byl bych hrozně rád, kdyby se pokračovalo v tom, co se v kraji nastartovalo. Důležité je školství i zdravotnictví. Dosud jsme opravovali komunikace, nyní se výrazněji zaměříme na opravu mostů, mostků a propustí, které jsou ve špatném stavu. Přistoupíme také k opravám dvou klíčových mostů v kraji mostu v Roudnici nad Labem a Benešova mostu v Ústí nad Labem. Ty si vyžádají několik stovek milionů korun.

V koaliční smlouvě jste stanovili, že Ústecký kraj nebude podporovat umisťování imigrantů na svém území. Využijete k tomu nějaké konkrétní nástroje?
Pokud by se jednalo o zařízení, které zřizuje stát, tak tam kraj nemá žádné páky, aby mohl zabránit jeho vzniku. Zařízení, které je v Drahonicích na Lounsku, má končit na konci tohoto roku a nikdy nebylo kapacitně naplněno. Už tenkrát s ním kraj nesouhlasil, ministerstvo vnitra ale přesto rozhodlo o jeho otevření. Pokud by někdo opět přišel s podobným návrhem, my s ním jako kraj souhlasit nebudeme. Myslím, že svých vnitřních problémů máme dost. A ty musíme řešit.

Jaké důležité body kromě rozpočtu na příští rok bude zastupitelstvo do konce roku ještě projednávat?
Věci ze sociální oblasti, protože organizace a neziskovky potřebují do začátku roku peníze. Od ministerstva chodí zhruba v březnu. Organizace se tedy musí buď zadlužit, nebo dokonce propustit lidi. Tomu bychom chtěli zabránit. Už dlouho před volbami jsme si řekli, že se budeme snažit, aby peníze dostaly do konce roku. Jedná se o služby, které neposkytuje stát ani kraj, a pokud by nefungovaly, pro mnoho lidí by to mohla být katastrofa.