V kostele zněla píseň Klepání na nebeskou bránu od Guns  N´ Roses a nad střechou se s burácením prohnaly vojenské letouny Alca. To se vojáci loučili se svým kamarádem, který padl na druhém konci světa. V úterý 14. srpna se v Chomutově konal pohřeb Martina Marcina, jednoho ze tří českých vojáků. Začátkem srpna se stali obětí útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu.

Smuteční obřad se konal v kostele Svatého Ignáce z Loyoly na chomutovském náměstí 1. máje. Zúčastnila se ho rodina, přátelé, představitelé města, ale i náčelník generálního štábu Aleš Opata a dostavil se i ministr obrany Lubomír Metnar.

Jednou z obětí teroristy byl absolvent litvínovské střední školy Schola Humanitas, šestatřicetiletý Martin Marcin. Zde na oficiální fotografii Armády ČR.
Lidé truchlí: Poslední ahoj, Martine Marcine

V úvodu také zazněla slova Martinových přátel, které poznal v armádě. Podle jejich slov byl rozvážný, precizní, přátelský a upřímný. „Často jsem ho navštěvoval. Vždy mi uvařil kafe a pak jsme spolu povídali o práci i plánech do budoucnosti,“ zavzpomínal jeden z jeho kamarádů. „Martin věděl, že s ním na misi nemůžu kvůli úrazu. A i když jsem mu to neřekl, poznal, že mě to mrzí. Řekl ´nic se neděje, všechno je v pohodě. Tohle je moje poslední mise a kdybys sloužil kdekoli jinde, u jiné jednotky, drž mi tam místo, já přijdu za tebou´,“ dodal a neskrýval slzy.

„Nezbývá nám než se rozloučit slovy ´Martine, v našich srdcích zůstaneš navždy jako hrdina´,“ uzavřel další z jeho přátel.

Poslední rozloučení s Martinem Marcinem v kostele sv. Ignáce v ChomutověZdroj: Deník/Karel Pech

Čestné salvy 

Půl hodiny po poledni vojáci vynesli rakev z kostela, kde poté zazněly tři čestné salvy. Na náměstí tou dobou bylo ke třem stům lidí. Řada z nich přinesla květiny a zastavila se u pietního místa před kostelem nebo prostě jen přišla vzdát hold. „Rodinu ani Martina Marcina jsme osobně nepoznali, ale víme, že má pohřeb a chtěli jsme ho uctít,“ uvedla Iva Kolářová z Chomutova, která přišla se svým mužem a nezapomněla před kostelem zapálit svíčku za padlého hrdinu.

Podobně to vnímal také Chomutovan Lukáš Z. „Ačkoli rodinu neznám, přišel jsem, abych ji podpořil a ukázal, že nám to není jedno. Jejich syn padl, abychom my mohli žít ve svobodné společnosti,“ uvedl mladík.

Lidé přicházejí zapalovat svíčky.
V Chomutově hoří svíčky za padlého vojáka

Trojice vojáků padla 5. srpna u afghánského Bagránu při hlídce několik kilometrů od spojenecké základny, kde se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný atentátník. K útoku se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán. Marina Marcina (36), Kamila Beneše (28) a Patrika Štěpánka (25) povýšil ministr obrany in memoriam do hodností štábních praporčíků, padlí dostanou nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu a prezident  Miloš Zeman je má v den státního svátku 28. října in memoriam vyznamenat také medailí Za hrdinství.

Martin MarcinJednou z obětí teroristy byl absolvent litvínovské střední školy Schola Humanitas, šestatřicetiletý Martin Marcin. Zde na oficiální fotografii Armády ČR.Zdroj: Armáda ČRse narodil v Přečaplech na Chomutovsku. Stejně jako další dva padlí vojáci sloužil u mechanizovaného praporu v Táboře. Poslední rok svého života trávil na Českobudějovicku ve svém domku v Dívčicích. Obec uvažuje, že nechá vyrobit pamětní desku, která bude padlého hrdinu připomínat.