Obec tak přichází každý den o peníze, za tři měsíce do října, do kdy má zákaz platit, o statisíce korun.

Návštěvníky, kteří o víkendu a začátkem týdne zavítali do pískovcových skal v Tisé uvítaly jen prázdné pokladny. „Využili toho snad úplně všichni, kdo sem přišli. Proto jsme se rozhodli, že pokladny otevřeme a budeme návštěvníky informovat o zákazu,“ poznamenal starosta Tisé Jiří Jandásek.

Dosvědčil to i Ústečan Ondřej, který se sem vypravil o víkendu. „Zaslechl jsem němčinu, španělštinu, angličtinu. Skály byly doslova obsypané lidmi. Jako když zaútočí hejna špačků na vinici,“ vylíčil mladý muž.

Proto obec ve středu raději požádala ústecký magistrát o výjimku na turistické trasy, aby okruh skalami zůstal pro návštěvníky otevřený.

„Pokud bude zákaz opravdu platit až do října, tak přijdeme o 200 až 250 tisíc korun. Samozřejmě, zažili jsme dva požáry, ty peníze radši oželíme, pokud to bude opravdu nutné,“ pokračoval Jandásek.

Policejní vrtulník hasí požár u Hřenska
V lesích často hoří. Národní park chce omezit návštěvy

Zatím to ale s rychlým ukončením zákazu vstupu do lesů nebo s výjimkou moc růžově nevypadá. Úřad ho vydal na podnět Lesů ČR kvůli dlouhotrvajícímu suchu a vysokým teplotám v obavách ze vzniku požáru. „V nejbližších dnech určitě zákaz platit nepřestane,“ upřesnila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Informaci potvrdila i mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. „O případných změnách v zákazu budeme veřejnost okamžitě informovat prostřednictvím našich webových stránek i veřejných sdělovacích prostředků. Zatím ale platí bez výjimek,“ řekla.

Zda omezení vstupu do lesů úřady odvolají, lze odvodit i z předpovědí počasí. Ačkoli se podle meteorologů blíží masa studeného vzduchu z Grónska, sucho ještě nějaký ten pátek potrvá. A to i přesto, že v pátek očekávají déšť a pokles teplot až na 23 stupňů Celsia.

Ilustrační foto.
Ve Všebořicích hořela skládka komunálního odpadu

„Srážky, které čekáme, moc vláhy nepřinesou. Situaci okolo sucha příliš nezlepší,“ uvedl vedoucí meteorologů z ústeckého Kočkova Radek Tomšů.

K omezením se váže i další problém, totiž těžkosti s jeho vymožením. „Mně vůbec není jasné, kdo na to dohlíží a kontroluje to. My ty lidi vykázat nemůžeme,“ podotkl starosta Tisé Jandásek.

Nad dodržováním bdí Lesy ČR, přesněji jejich lesníci, kteří spolupracují s městskou, obecní, případně republikovou policií. Ta spolupracuje s dalšími kompetentními orgány správou CHKO, úředníky odborů životního prostředí a dalšími. „Řešíme jej v rámci běžného výkonu služby,“ dodala policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Několik hasičských vozů s Teplicka a okolí zasahovalo při požáru pod horou Stropník nedaleko Oseka. Neschůdný teren dával hasičům zabrat.
FOTO: Nad Osekem hoří les, u Drahůnek chytilo seno přímo na louce