Dvacítka oráčů z regionu se sjela v sobotu do Krásného Dvora na Podbořansku, kde proběhl 6. ročník Mistrovství Ústeckého kraje v orbě. „Hodnotí se přímočarost brázdy, tedy zda je rovná, a také její čistota. Jakmile jsou v ní nakulené zpět hroudy hlíny, je to špatně. Zohledňuje se i správná hřebenitost orby a vyrovnanost hřebenů,“ popsal za pořádající organizace předseda Spolku podřipských oráčů Zdeněk Ondra.

Oráči se v sobotu na Podbořansku museli po dešti vyrovnat s mokrou hlínou. Některým traktorům občas proklouzla kola, což ovlivňovalo jejich trakci, stabilitu a přímou jízdu. Půda se lepila na radlice. Zážitek to přítomným divákům nijak nesnížilo, obdivovali, jak se s těžšími podmínkami vyrovnala starší technika. Občerstvit se také mohli ve stánku místních hasičů.

Krajské dožínky v Peruci na Lounsku přilákaly v sobotu 10. září tisíce lidí.
Na krajské dožínky v Peruci dorazily tisíce lidí. Lákaly je stánky i vystoupení

Soutěžilo se v pěti kategoriích. Oráči byli rozděleni podle počtu radlic na pluhu, svoji kategorii měly návěsné pluhy, které tahá po poli silná technika. Úkolem každého oráče bylo postupně zorat parcelu, na každou radlici na pluhu připadalo deset metrů šířky. Kdo jich měl víc, musel zorat větší plochu. „Soutěž je koncipovaná tak, aby se jí mohli zúčastnit oráči s historickou technikou i technikou nyní běžně používanou v zemědělství,“ vysvětlil Ondra. Podle jeho slov jsou návyky, které si oráči ze soutěže přenesou do praxe, velmi žádané. „Správná příprava pole na setí je důležitá,“ připomněl.

Ne každý účastník soutěže ale sedí dennodenně v traktoru. Například František Šanda má autodopravu, pracuje i jako jeřábník. Stará zemědělská technika je jeho koníčkem, je členem Veterán klubu Podbořany. Vlastní několik historických traktorů. Krajského mistrovství v orbě se zúčastnil se strojem Fortschritt RS09 GT 124 vyrobeném v někdejším východním Německu v roce 1967. „S tímto traktorem orám poprvé. Zvolil jsem ho, protože je tady po deštích hodně mokrá půda, takže potřebuji silnější výkon. Tohle je čtyřválec s výkonem 25 koní, běžně soutěžím s dvouválcem RS09 GT 122 s výkonem 18 koní,“ popsal. Poprvé se zúčastnil podobné soutěže v roce 2016 v Peruci na Lounsku. „Tehdy jsem se stal mistrem republiky,“ pochlubil se.

Zdroj: Deník/Petr Kinšt

Také další účastník klání, domácí Radek Čermák z Krásného Dvora, se neživí jako traktorista. Ve stavební firmě pracuje s různou technikou, soutěže se zúčastnil jako jeden ze šesti členů pořádajícího Traktor Zetor teamu Míly Vaňourka z Krásného Dvora. „Jsme kamarádi, oba jsme místní dobrovolní hasiči. Nabídl mi, abych si soutěž vyzkoušel. Poprvé jsem se zúčastnil loni v Podbořanech,“ sdělil. Nejtěžší prý pro něj bylo vyorat rovnou brázdu s požadovanou hloubkou.

Naopak Pavel Vaňourek, byť profesionální hasič, jezdí s traktorem poměrně často. S otcem Milošem obhospodařují u Krásného Dvora dvanáct hektarů pole. Traktory – veterány navíc k tomu sbírají. „Dáváme je do kupy. Kromě soutěží se s nimi účastníme výstav nebo různých spanilých jízd,“ vysvětlil. Na sobotní soutěži oral se strojem Zetor 2511 s typem, který se v šedesátých letech vyráběl v Československu na vývoz do Nového Zélandu.

Nejlepší pracovní psi světa se svými psovody přijeli do Roudnice nad Labem. Koná se tam světový šampionát mezinárodní kynologické organizace FCI. Psi předvádějí svou poslušnost, ale také obrany a umění na stopách.
Aport! K noze! Roudnice nad Labem přivítala nejlepší světové psí pracanty

Mistrovství Ústeckého kraje v orbě probíhá hlavně na Roudnicku a Podbořansku, v tradičních zemědělských oblastech s velkou oráčskou základnou. Přihlásit se může každý, nikam se nepostupuje, i soutěže mistrovství republiky jsou otevřené. Ty mají u nás delší tradici, probíhají od roku 1963. Letos se v Zábřehu na Moravě koná 49. ročník republikového šampionátu.

Pořádají se i mistrovství světa. Světová společnost pro orbu naplánovala 67. ročník na polovinu srpna do Petrohradu v Rusku, kvůli jeho agresi na Ukrajině se přesunulo do Irska. Šampionát tam proběhne ve druhé polovině září, Česko bude zastupovat oráč Michal Kužiel ze zemědělské společnosti KLUK Dušníky u Roudnice nad Labem. „Odlétáme ve čtvrtek 15. září, jedu s ním jako národní trenér. Závodit bude s vypůjčenou technikou,“ sdělil Zdeněk Ondra.