V měkčí části sněhu na cestě je ještě patrný čerstvý otisk široké pneumatiky po cyklistovi, který zvolil ryze letní dopravní prostředek. Za několik okamžiků kolem prosviští i bývalá závodnice Zuzana Kocumová, která si v nádherném počasí naložila prý tak padesát šedesát kilometrů.

„Vzal jsem to z druhé strany od Václavíkovy studánky. Nevěděl jsem jak to bude vypadat na magistrále od Bedřichova. Jsem moc příjemně překvapen," popsal Petr Ludvík je několik desítek metrů do Nové louky. Do hor vyrazily i stovky pěších turistů, které vylákaly nejen teploty na toto období nezvykle vysoko nad nulou, ale především azurové nebe.

„Letošní zima učí lidi nejen pokoře, ale běžkaře také k radosti z mála. Pro nás je pár centimetrů nového sněhu jako poklad a vážíme si podstatně víc dní, kdy můžeme vyjet do stopy," popsala pocity Zuzana Kocumová, která svůj „relax ve stopě" zakončila u boršče v restauraci na Nové Louce.

Při svém současném zaměstnání, jako náměstkyně hejtmana, se potřebuje protáhnout a víkend jako ten uplynulý byl podle ní naprosto ideální. „Když dojedete nahoru na Jizerku, na Mořinu a rozhlédnete se kolem, musíte říct: Tady stojí za to žít," dodala s úsměvem Kocumová (VIDEO ZDE).

I přes teplé počasí se v Libereckém kraji o víkendu lyžovalo

I přes spíše jarní počasí lyžovalo o víkendu ve sportovních areálech Libereckého kraje několik tisíc lidí, především v Harrachově. Vlekaři doufají v brzké ochlazení, které by mělo přijít během příštího týdne, aby mohli vyrábět technický sníh. O víkendu se tu teploty pohybovaly po oba dny několik stupňů nad nulou.

"Měli jsme plno. Spokojenost je ale velké slovo. V provozu máme jen dvě sjezdovky, červenou a modrou, a tudíž můžeme zákazníkům k lyžování nabídnout jen polovinu," řekl náčelník lanovky v Harrachově Milan Goč. Podle něho areálem za víkend prošlo několik tisíc lyžařů. Ti mají v Harrachově zatím k dispozici více než dva kilometry na červené sjezdovce na Čertově hoře, zprovoznit se na víkend podařilo také 2,2 kilometru dlouhou modrou sjezdovku v Rýžovišti. "Máme v prognóze, že někdy v úterý či středu by se mělo začít výrazněji ochlazovat, pokud se to potvrdí, na příští víkend toho určitě připravíme víc," dodal.

V areálu v Rokytnici nad Jizerou byly o víkendu pro pěší a běžkaře v provozu lanové dráhy na Lysou horu i do Horních Domků. Za oba dva dny tu napočítali dohromady zhruba 900 lidí. "V sobotu to bylo vcelku dobré, spousta výletníků jela na Lysou horu, protože bylo opravdu krásně," uvedl ředitel Spartaku Rokytnice Jiří Krtička. Na sjezdovkách jezdilo jen pár lidí na vlastní nebezpečí, zatím se kvůli vysokým teplotám neupravují.

O víkendu se začalo lyžovat také na libereckém Ještědu, v provozu byla čtyřsetmetrová červená sjezdovka F10. "Jezdili jsme, návštěvnost je ale poplatná počasí a tomu, že sníh moc není. Řádově to bylo 400 či 500 lidí," uvedl ředitel střediska Jan Svatoš. Ve všední den se tu lyžovat ještě nebude. "Uvidíme, jestli jeden nebo dva dny nepustíme večerní lyžování. V případě slušného počasí bychom jeli zase o víkendu," dodal.

Dva ze svých tří areálů o víkendu provozovala společnost Ski Bižu v Jizerských horách. Lyžovat se dalo na Severáku a Tanvaldském Špičáku, Bedřichov je kvůli nedostatku sněhu zavřený. "Návštěva vůbec nebyla špatná. Snažili jsme se, aby lyžování bylo aspoň na nějaké úrovni, lidé odcházeli spokojení," řekl ředitel společnosti Pavel Bažant. Odhadl, že za víkend na Severáku bylo kolem tisíce lidí. Dodal však, že nejde o čísla, která bývají touto dobou obvyklá. I on doufá, že vyjde předpověď meteorologů, která pro příští týden slibuje ochlazení.