VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

24.3.2014
SDÍLEJ:

V jarních měsících má organismus jiné chutě.Foto: mediaservis

A které dokáží perfektně dochutit sýry a přitom jsou zdrojem mnoha vitaminů a dalších látek?

Pažitka

Všechny části pažitky slabě voní a chutnají po cibuli. Husté trsy dutých lístků v sobě mají vysoký obsah vitaminu C. Ze sta gramů získáte tolik vitaminu, jako z jednoho citronu. Jako čerstvá bylinka je pažitka cenná i v tom, že obsahuje mnoho bílkovin, je zdrojem vitaminu B2 a celé řady minerálů, jako je sodík, vápník, železo nebo fosfor. Podporuje trávení a chuť k jídlu a dokáže vyzdvihnout slanou chuť v pokrmech. Její jemná cibulovitá vůně, křupavá textura a svěží zelený vzhled oživí tvarohové a sýrové pomazánky, saláty, nádivky i jarní polévky. Dá se kombinovat s petrželkou, estragonem nebo kerblíkem.

V jarních měsících má organismus jiné chutě.

Petrželka

Tmavě zelené, silně zkadeřené listy na dlouhých řapících s polovzpřímenou natí jsou prý „nejlepším jídlem na světě". Petržel má lehce kořeněnou vůni, která náznakem připomíná citron. Chuť je ostře štiplavá, bylinková, lehce peprná. Jedna z nejoblíbenějších zelených rostlin v kuchyni má vysoký obsah železa a vápníku, hořčíku, draslíku, provitaminu A, vitaminu C a vitaminů skupiny B, D a K.

Přidáním natě do pokrmu obsahujícího česnek se zvýší obsah vitaminu C a zmírní česneková chuť. Promnutá v dlani odstraňuje zápach z česneku. Je dokonalou tečkou kulinářských výtvorů studené kuchyně i teplých pokrmů.

Kerblík

Jemné lístky mají anýzové aroma a chuť podobnou petrželi. Rostlina obsahuje aromatickou silici, poměrně velké množství vitaminu C, vitamin A, karoteny a z minerálních látek především hořčík a železo.

Kerblík čistí krev, zbavuje tělo odpadních látek a má i další léčivé účinky podporuje trávení, je lehce močopudný a mírní nadýmání. Skvěle dochucuje bylinková másla, přidává se do pomazánek, polévek, salátů a tvarohových pokrmů. Kerblíková polévka je ideální pro jarní detoxikační kúru.

Kerblík je vhodný k použití i v kombinaci s bazalkou a estragonem. Velmi chutná je kombinace s kadeřavou petrželkou a pažitkou.

V jarních měsících má organismus jiné chutě.Česnek

Obsahuje výraznou silici allicin a vitaminy A, B1, B2 a C. Jeho chuť je v syrovém stavu pikantní, ostrá a pálivá. Čerstvé zelené listy česneku zvýrazní chuť slaných pokrmů. Drobně nakrájená cibulka česneku se hodí do studené kuchyně, například do tvarohových pomazánek a jemně posekaný česnek slouží jako dochucovadlo v teplé kuchyni.

Víte, že?…k výrobě 1 kg čerstvého sýra stačí jen 4 až 5 litrů mléka? Na stejné množství tvrdého či extra tvrdého sýra se spotřebuje i dvanáct litrů.

…v devíti z deseti českých domácností se konzumují čerstvé sýry alespoň jednou v týdnu? Český statistický úřad uvádí, že v letech 2003 až 2011 vzrostla v České republice spotřeba přírodních sýrů z 8,7 kg na 10,9 kg na osobu za rok.

…čerstvý smetanový sýr Lučina se vyrábí již od roku 1981? A to bez použití aromat, barviv, konzervačních látek a podobných „éček". Novinkou je čerstvý sýr Lučina Česnek a bylinky, který je též stoprocentně přírodní.

Autor: Ludmila Veselá

24.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Setkání studentů s prezidentskými kandidáty
16

Respektovali byste premiéra? Studenti se ptali adeptů o prezidentský post

FLORBALISTÉ DĚČÍNA - ilustrační foto.

Predátoři útočí na čelo tabulky

Naši prvňáci: Už ve středu představíme školáky ze ZŠ Verneřice a ZŠ Dobkovice

Děčínsko - Projekt Naši prvňáci představuje každou středu třídy nových žáčků ze základních škol v regionu.

Chcete udělat dobrý skutek? Obdarujte zvířata v útulku

Děčín - Vánoční svátky otevírají lidem srdce i peněženky. Dočkají se také zvířata.

Dělníci našli základy 150 let starého mostu

Děčín – Asi 150 let stará stavba je dokladem rozvoje Podmokel.

Rozhodčí udělal z derby guláš, padlo šest červených

Jílové - V utkání Jílové – Vilémov udělil rozhodčí Průša osm žlutých a hned šest červených karet!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT