VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak upéct domácí rohlíky? Není to až tak složité

Severní Čechy - „Lidé to dokáží, ale musí počítat s časovou náročností. Od zadělání těsta po upečení uběhnou až dvě hodiny," upozorňuje Jiří Mikula, majitel značky Váš pekař.

13.9.2013
SDÍLEJ:

Jiří Mikula vydává rohlíky z pece.Foto: Blanka Daníčková

Tmavé, světlé, pšeničné, sójové, se semínky nebo jen s kmínem či solí. Rohlíků, housek, baget i dalších druhů pečiva jsou dnes na pultech obchodů desítky. Vybrat si ten správný není jednoduché. Bude mi chutnat? Je skutečně zdravý nebo jde jen o rozmrazený polotovar? Odpovědi nejen na tyto otázky člověk v obchodě jen těžko zjistí. Pokud si chce být skutečně jistý a vědět, co opravdu jí, může si rohlíky upéct sám doma. Není to zase až tak složité.

Jak správně upéct domácí rohlíky? Tipy a triky prozradil pekař Jiří Mikula, majitel značky Váš pekař.

Začneme tak trochu netypickou otázkou. Kolik druhů housek / rohlíků vlastně existuje?
Je jich skutečně hodně, ale pokusím se vyjmenovat ty nezákladnější kynuté, tukové, cereální, vícezrnné, sedmizrnné, sojové, grahamové, celozrnné, dýňové, racio, rustikal…

Dokážou si lidé doma upéct rohlíky nebo housky sami?
Ano, dokážou, musí však počítat s časovou náročností. Od zadělání těsta po upečení uběhnou až dvě hodiny. Připravte se na to, že těsto budete připravovat a míchat čtvrt hodiny. Potom následuje kynutí a dělení těsta. Než správně uválíte rohlík nebo smotáte housku, to rovněž nějaký čas zabere. Pak opět necháte chvilku kynout a teprve potom pečete.

Budou rohlíky upečené doma stejně dobré jako ty z pekárny?
Budou lepší, protože budou vaše. Berte to tak, že dvě rozdílná pekařství, i když mají stejné technologie a postup, nebudou mít nikdy totožné rohlíky nebo housky, byť budou vypadat podobně.

Proč tomu tak je?
Hodně záleží na mikroklimatu někde těsto zpracováváte, někde ho necháváte kynout a právě ono mikroklima je všude odlišné. Přirovnal bych to k chlazení piva na sedmém schodě.

Velmi důležitý bude určitě i styl pečení, že?
Ano. V našem pekařství se totiž housky a rohlíky pečou v páře v etážových pecích při stejnoměrné teplotě 240° C. Navíc na ně sálá horký vzduch seshora a zespoda, necirkuluje po celé peci. Jestliže se rozhodnete péct rohlíky doma, musíte si nejdříve vystříkat troubu vodou z rozprašovače nebo postavit dovnitř hrneček s vodou, aby se vytvořila vlhká pára. Ke konci pečení je nutné troubu odvětrat, aby byly rohlíky křupavé. Stačí dát mezi dvířka nějaký tvrdý nehořlavý předmět. Osobně ještě doporučuji, abyste rohlíky nebo housky pekli na pečícím papíře, bude to snadnější.

Jak se správně uchovává pečivo?
Co se chleba týče, tak ten zabalte do utěrky a uložte do ošatky tak, jak to dělávaly naše babičky. Pokud je chléb kvalitní, vydrží chutný i týden. Zato housky a rohlíky to je pečivo určené k rychlé spotřebě, tudíž by bylo dobré je zkonzumovat ještě týž den, i když je garantována trvanlivost 24 hodin. Pokud budete skladovat pečivo v igelitových sáčcích, stanou se z nich klasické „gumáky", proto je dobrou alternativou pro jeho uchovávání papírový pytlík.

Mám možnost jako laik poznat kvalitní rohlík nebo housku?
Bez ochutnávky de facto ne. Já se osobně soustředím na to, jak je houska upečená, jak vypadá. To znamená, že zespoda a seshora musí být pečivo tmavší.

Existuje tzv. zdravé pečivo a pečivo pro alergiky?
Ano. Pro alergiky se bavíme např. o bezlepkovém pečivu. Já sám ho však nevyrábím, protože k tomu potřebujete speciální výrobnu. Veškeré stroje i prostory, kde zpracováváte bezlepkovou mouku, musí být oddělené od těch, kde se pracuje s moukou klasickou.
Zdravé pečivo? Většina rohlíků i housek obsahuje běžnou pšeničnou mouku, avšak takové celozrnné rohlíky jsou určitě zdravější než ty klasické tukové. U nás v pekárně současné době pracujeme na vzorcích celozrnného pečiva, které doufám půjdou brzy do prodeje.

Jak dnes lidé nakupují pečivo? Jsou hodně vybíraví?
Dříve si lidé kupovali deset rohlíků, celý chleba a něco sladkého. Dnes je sortiment široký, a tak zákazníci přemýšlejí, co zvolí. Tudíž si vyberou např. dva rohlíky celozrnné, dva tukové, jeden pizzový a čtvrtku nebo půlku chleba.

Jak reagují lidé na to, když přijdete s novinkou novým druhem sladkého či slaného pečiva?
Záleží na tom, jak svoji novinku prezentujete. My se neustále snažíme vymýšlet něco nového, nabídnout zákazníkům to nejlepší. Zákazníci jsou spíše konzervativnější, proto bude vždycky v prodeji vítězit tzv. zvykové pečivo, což jsou právě rohlíky nebo bochníky chleba.

A na závěr, prozradil byste nám recept na výrobu rohlíků / housek včetně postupu?
Ano, není to nic tajného.

Na 25 rohlíků/housek budete potřebovat:Jiří Mikula se svými kolegy při výrobě pečiva.1 kg pšeničné mouky speciál 00 (1000 g)
Droždí 2 kostky (4 %)
Sůl 20 g (2%)
Cukr 10 g (1%)
Voda (cca 500 ml) 55%

Postup:Nejdřív si vytvoříme omládek. Je to řidší kvas z droždí, mouky, vody a cukru. Nejjednodušší je, když si do mísy nasypete mouku, do které uděláte uprostřed důlek. Nalijete do důlku trochu vody, cukru a rozdrobíte droždí. Přidáte z okolí trochu mouky a rozmícháte na kašičku. Pak přikryjete mísu třeba utěrkou a necháte ji stát na teplém místě (ideálně kolem 30 stupňů). Zhruba za 15 20 minut. Za tu dobu vzniklá hmota zvětší objem, objeví se v ní bublinky.

Vše pak smícháte se zbytkem mouky a zbývajícími ingrediencemi. Vypracujete těsto, které by nemělo lepit, ani se rozpadat. Zabere to asi patnáct minut. Potom jej opět přikryjete a necháte odpočívat a kynout. To by mělo trvat alespoň 30 minut.

Po vykynutí těsto už jen lehce prohnětete a rozdělíte na díly. Každý z dílů pak rozválíte na kulaté pláty (do tvaru pizzy), nakrájíte na osminky a zarolujete od té delší strany do tvaru rohlíku. Hotové rohlíky pak pokládejte na plech pokrytý pečícím papírem, postříkejte vodou, aby neoschly a opět nechte 20 minut kynout.

Mezitím předehřejte troubu na 250 stupňů Celsia. Jakmile je rozpálená, postříkejte její vnitřek po stranách vodou z rozprašovače. Jen co se utvoří pára, rychle strčte dovnitř plech s rohlíky a zavřete dvířka. Pečte zhruba 10 15 minut, podle druhu trouby. Ke konci pečení mírně pootevřete dvířka, aby se trouba odvětrala. Že jsou rohlíky hotové, vám napoví zlatavá barva na jejich povrchu. Bude-li šedivá, máte málo vody.

Potom vytáhněte plech s rohlíky a nechte je chvilku odpočinout. Máte hotovo.

Autor: Blanka Daníčková

13.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – čtvrtek 14. prosince 2017

Tříletý polobezdomovec a brutální agresor v tramvaji: Prohlédněte si videa dne

PAVEL BUDÍNSKÝ - trenér BK ARMEX Děčín.

Děčín má spadeno na USK. Urve už výhru?

VÍME PRVNÍ

Orangutana Ňuňáka nezabila rakovina, ale tasemnice, která napadá i lidi

Ústí nad Labem - Orangutan Ňuňák nezemřel na rakovinu. Pitva ukázala, že boulovité útvary jsou ve skutečnosti zapouzdření cizopasníci. Přesněji tasemnice, které přenáší lišky trusem. Napadají i člověka a mohou představovat i smrtelné nebezpečí.

Čtvrtečník Martina Schulze: Může být vláda jedné strany úspěšná?

Doubice - V pravidelném seriálu se Matrin Schulz tentokrát zaměřil na vládu jedné strany v Česku.

Konečně! Pětimostí se v pátek otevře

Děčín /FOTOGALERIE/ - Dopravě v Děčíně by se mělo částečně ulevit. Otevřen bude alespoň jednosměrně podjezd Pětimostí.

AKTUALIZUJEME

Více než sto lidí rozezpívalo kostel na Husově náměstí

Děčínsko - Oblíbená akce se i letos vydařila. Koledy těšily na mnoha místech Děčínska.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT