Středeční ranní testování na koronavirus mají zaměstnanci ústeckého domova pro seniory Orlická za sebou. Teď už jen počkat, jak to dopadne, a připravit se na nejhorší. Čekají i testovaní klienti.

„Zatím máme čtyři klienty a tři zaměstnance pozitivní, dva čekají na verdikt. Sama zkouším jestli neztrácím čich. Lidi nemají příznaky, jdou na test a šup, je to tam. Tři klienti to měli lehké a vyléčili se,“ popsala ředitelka domova Jarmila Nováková.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková považuje za dobrou zprávu, že naprostá většina seniorů má jen lehký průběh nemoci covid-19. „Nemusí být izolováni v nemocnici, stačí jen zvýšený zdravotnický dohled a izolace v domově,“ uvedla. Upozornila ale, že pokud PCR test ukáže pozitivní výsledek, tak další testy prokážou nákazu až u poloviny osazenstva daného sociálního zařízení.

Ilustrační foto.
Lživé zprávy o viru, čipech i válce straší děti. Lidé podávají trestní oznámení

Domov v Orlické a jeho 164 klientů jsou dalšími v řadě, kam hasiči a vojáci vyrazili. V uplynulých dvou týdnech odebírali vzorky v sociálních zařízeních v Mostě, Ústí nad Labem – Bukově a litvínovském Janově. „Dvanáct zaměstnanců HZS vyškolili před dvěma týdny zdravotníci ústecké Masarykovy nemocnice,“ vysvětlil mluvčí hasičů z Ústecka Lukáš Marvan. 

Středa 11. listopadu byla dnem, kdy měla být hotová první vlna plošného testování v domovech pro seniory. Z nových antigenních testů budou čísla o počtech pozitivních teprve v příštích dnech. Ale například v krajské metropoli je už teď jasné, že minimálně u jednoho domova hrozí vysoký výskyt nakažených.

Krajský úřad Ústeckého kraje.
Kam zamíří politici z bývalého vedení Ústeckého kraje? Do papučí i uniformy

Klienti všech domovů nesmějí ven, někde zavedli izolované pokoje, či celá patra nebo křídla budov, tedy režimová a prostorová opatření. Situace není jednoduchá nikde.

Například v chomutovském Domově pro seniory v Písečné ulici mají pět pozitivních klientů v nemocnici, jednoho na izolaci a čtrnáct zaměstnanců v karanténě. „Testy nám ještě nedorazily, čekáme na ně. Ale předpokládáme, že jakmile budou všichni otestovaní, tak budeme mít dvacet až třicet procent zaměstnanců pozitivních a ztratíme je na nějaké dva týdny,“ obává se zdejší ředitelka Alena Tölgová. To při kapacitě 166 klientů a 101 zaměstnancích znamená, že budou mít problém obsadit všechny směny. „Máme krizový scénář, ale jak můžeme nasadit dobrovolníky, když je nemáme jak dopředu dle nařízení vlády otestovat?“ dodala.