Tak rozsáhlý a rychle se šířící požár v regionu dlouho nebyl. Ohnivé peklo na několika místech trati z Děčína do Prahy zaměstnalo na 200 hasičů a 85 vozidel z celkem 29 jednotek profesionálních, dobrovolných i drážních hasičů. V úseku z Lovosic do Dolních Zálezel zasahovali krotitelé ohně z litoměřického, ústeckého i děčínského okresu.

Hasiči už událost uzavřeli. „Požár jsme úplně zlikvidovali ve čtvrtek kolem čtvrt na osm večer. Pomohl nám i déšť,“ uvedl operační důstojník krajských profesionálních hasičů s tím, že až do pátečního rána hasiči ještě na některých místech dohlíželi, zda je vše skutečně uhašeno.

„Požár byl výjimečný rozsahem a rychlostí hoření,“ uvedl řídící důstojník zásahu David Ďuriš z hasičské stanice Litoměřice. Podle něj to bylo dáno velkým suchem a větrem. Příčinou požáru byly pravděpodobně jiskry od lokomotivy nákladního vlaku. Kvůli nim měla vzplát suchá tráva u trati a požár se od ní měl rychle rozšířit i do vzdálenějšího okolí.

Zdroj: Deník/Radek Strnad

Zatím jde však o spekulaci a skutečná příčina se vyšetřuje. Lidé spekulovali i o tom, že požár mohl zapříčinit vlak s parní lokomotivou se saskými výletníky. Ten čas od času jezdí z Německa do Prahy. „Tuto spekulaci mohu vyloučit,“ uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřina Šubová s tím, že v daném čase a úseku tudy žádný parní vlak nejel.

SŽDC tak pracuje pouze s hypotézou zahoření od jisker po průjezdu vlaku, možná nákladního. Podobně jiskra od vlaku způsobila požár trávy a lesa hned na několika ohniscích na trati u Bzence na Hodonínsku před dvěma týdny. S ohněm se tu praly desítky hasičů a škody šly do statisíců.

Boj s požárem na Lovosicku. Středa 4. července
Hasiči dohašují obří požár u trati. Vlaky měly po většinu dne omezený provoz

Drážní inspekce případ nevyhodnotila jako mimořádnou událost, jejichž šetření jí dle zákona o dráhách přísluší. „Vím o tom jen z médií, oficiálně to hlášeno nemáme,“ uvedl mluvčí inspekce Martin Drápal.

Domněnky o vzniku požáru od vlaku nechtěl komentovat operační důstojník hasičů. „Na závěry je ještě brzy,“ uvedl s tím, že vyšetřování se ujal zvláštní hasičský útvar zjišťování příčin vzniku požárů ve spolupráci s vyšetřovatelem drážních hasičů pod SŽDC.

Výsledky svého šetření hasiči předají policii. "My bychom podle jejich závěru následně vyšetřovali, zda byla příčinou požáru fyzická osoba," uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Tak rozsáhlý požár hasiče pořádně potrápil. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Ten se vyhlašuje při ohrožení území většího než jeden kilometr, případně větší obydlené plochy či větší množství lidí.

Požár pole u trati mezi Lovosicemi a Ústím ohrožuje i rodinné domy
Hoří! Plameny uzavřely silnici i železniční trať. Dým se vznáší nad kaňonem

Také dobrovolní hasiči se činili. Například několik metrů od maložernosecké vinice Zdeňka Vybírala zastavili oheň „dobráci“ z Prackovic nad Labem. „Báli jsme se, že se oheň rozšíří i na naše vysušené vinice,“ konstatoval vinař.

Událost pořádně potrápila také ty, kteří se na postiženém úseku museli dopravovat. Policie uzavřela až do středeční deváté večer silnici I/30 z Lovosic do Ústí.

Zdroj: Deník/Radek Strnad

Ve středu na trati nejezdily vlaky a vlaková doprava tu byla omezena i během čtvrtka. Vlaky regionální dopravy vodil v úseku Lovosice - Ústí nad Labem motorový vůz. Na trati bylo kvůli ohrožení zasahujících hasičů vypnuto trakční vedení, proto nebyl možný provoz elektrických lokomotiv a jednotek. České dráhy přepravovaly lidi v ohroženém úseku také autobusy.

Velký požár mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem
Výstraha před požáry přišla více než 24 hodin po vypuknutí ohnivého pekla