Když jich mají víc, obvykle je chtějí pasterovat do speciálních bagů. Jablka moštař sype v nevelké místnosti s klenutými stropy do vany, pak je omyje hadicí. Omyté plody pak nasype do speciálního lisu, který je rozdrtí. Z drti potom několik válečků vycedí z jablek všechnu šťávu, zbytek drti jde na kompost. Šťávu nechává Wagner odstát v plastovém sudu, aby si sedl kal, potom ji dá do pasterizéru. Letos se mu ale tak jako jiným pěstitelům příliš neurodilo. „Loni jsem udělal 1 200 bagů, letos jich mám asi deset,“ řekl sadař.
Nepřehlédněte:
Bytová družstva se ocitla v pasti. Neplatiče již nemohou vyhoditFOTO: Z jablek dělá Michal Wagner mošt. Úroda v Ústeckém kraji je letos slabá
Vůně jablečné šťávy plní v těchto dnech moštárnu ve Starém Týně na Litoměřicku. Na statku Michala Wagnera funguje druhým rokem. Lidé si tu nechávají vymoštovat jablka do vlastních nádob.
Kliknutím zvětšíte
Vůně jablečné šťávy plní v těchto dnech moštárnu ve Starém Týně na Litoměřicku. Na statku Michala Wagnera funguje druhým rokem.
|
Foto: Deník / Karel Pech
Tip na víkend: Ale Festivale láká na piva do Varnsdorfu