„S balónem se protahujeme, je lepší než obyčejný míč,“ říká 7letý Lukáš z ústecké Základní školy SNP, která speciální pomůcky začala letos používat. Do ústeckých školek tu Sball pronikl o tři roky dříve.

„Mám klienty od tří do sta let, pro celé toto věkové spektrum je vhodný,“ říká o míči fyzioterapeutka Barbora Makovská. Sama s ním cvičila se svou dcerou Ninou. „Pro ni se mi hodil k masážím,“ popisuje.

VE TŘECH VELIKOSTECH

Lepkavé míče přilnou k tělu lépe než běžně užívané overbally. „Navíc jsou ručně vyráběné. Materiál pro ně se nejprve vaří, pak se jeho poloviny lepí k sobě. Vyrábí se ve třech velikostech, jeden přijde na dvě stě až tři sta padesát korun. Hodí se i na chodidla,“ vyzdvihuje výhody Sballu fyzioterapeutka.

Míče jsou k dostání v různých barvách, každá značí jinou tloušťku materiálu. Pro děti jsou měkčí a pružnější než na terapii.

Kateřina Štěpánková se narodila v ústecké porodnici 3.7. 2017 (8.15) Ireně Štěpánkové. Vážila 2,79 kg.
FOTO/ANKETA: Právě jsme se narodili

Sbally ke cvičení v kanceláři či jiné práci dostaly název office. „Když využíváte Sball k sezení, je to dynamický sed. Pořád se při tom musíte malinko hýbat. Míč můžete dát mezi kolena či stehna, mezi bércové kosti, pod pánev. Je téměř nezničitelný. A když doslouží, dá se rozstříhat a použít třeba na klouby u prstů i na krční páteř,“ radí fyzioterapeutka. S kolegyní Jarkou Benkockou dokonce vytvořila brožuru s cviky.

Cvičení s Sballem pomáhá propracovávat klouby, vazy a svaly. A nejen u dětí. Vytváří nové nervové impulsy, podporuje vývoj správné motoriky a napomáhá ke správnému držení těla.

„Pohybový aparát ovlivníme nejvíc do 11. roku života. Pak už naši kostru ovlivňují různé svalové nerovnováhy. Děti do té doby krásně a rychle reagují na jakékoliv podněty ke zlepšení či zhoršení držení těla,“ vysvětluje Petra Musilová z Ústí, která se podílela na projektu ministerstva zdravotnictví s využitím Sballů ve školkách.

S pomocí Zdravotního ústavu v Ústí se jí a kolegyním podařilo zařadit Sbally do dalších školek ve městě. V budoucnu by Ústečanky chtěly míče rozšířit do dalších škol nejen na Ústecku.

Koňský tábor v Proboštově zpestřily bubínky z celého světa.
FOTO: Koňský tábor v Proboštově zpestřily bubínky z celého světa