Zaměřila se na vytipovaná auta směřující do SRN a hlavním pomocníkem při kontrolách v příhraničí byl nový schengenbus.

"Kontrolní hlídky cizinecké policie operativně pracují na celém území kraje, pozornost věnují především ubytovnám, kde provádějí kontrolu všech dokladů z hlediska pravosti a platnosti. V lednu jsme obdrželi novou verzi schengenbusu, musíme ho vyzkoušet v akci, požadovaná technika je soustředěna do nákladového prostoru vozidla tovární značky Mercedes. To má vylepšené nejen technické parametry jednotlivých přístrojů, ale hlavně otázku osvětlení a napájení. Vyškolená obsluha bezpečně rozpozná falešné, fingované i nelegální doklady," tvrdil na rozdílení major Daniel Franc, vedoucí oddělení kontroly pobytu, pátrání a eskort Odboru cizinecké policie KŘP Ústeckého kraje.

Kontrola dokladů. Ilustrační foto.
Cizinecká policie zadržela dva Íránce s padělanými pasy

Specializované mobilní hlídky byly v ranních hodinách vyslány ke kontrole nákladních vozidel a linkových autobusů směřujících do Německa po dálnici D8, do prostoru vlakového nádraží Děčín ke kontrole mezinárodních rychlíků či na bývalé hraniční přechody Hřensko a Cínovec.

Akce končila ve středu ráno a vyhodnocení bude předloženo vedení odboru. Mráz prověřil techniku i policejní specialisty, byla to pouze ukázka jedné varianty řešení problému, mezinárodní smlouvy však umožňují i společné hlídky a další součinností složky jsou připraveny k posílení kontrol.

Policisté uspořádali i ukázku pro novináře, která stála za to! Policejní vozidlo doprovodilo na odstavné parkoviště linkový autobus směřující z Rakouska do Německa. Na řadu přišla další hlídka, která kontrolovala doklady. Pokud má pochybnosti, dostává šanci specialista v schengenbusu a nic mu neunikne.

Ilustrační foto
Fandové smyku řádí na Cínovci. Jsou to hlavně Němci a svolávají se přes Facebook

"Tohle je skutečně moc chytrá technika, odhalí sebemenší nesrovnalost v tisku, manipulaci s fotografií, zkoumá barvy, kontroluje jistící prvky, lepidlo, šití atd. U cizinecké policie pracuji sedmnáct let a vím, jak se mění taktika převaděčů i výrobců falešných dokladů. Dříve stačila silná lupa a pořádně ověřit jištění fotky, dnes vám na zakázku dobře placení borci vyrobí celou stránku s vodotiskem a vůbec se u toho nečervenají. Každý měsíc dokumentujeme necelou desítku falešných dokladů," uvedl praporčík Jan Holous.