.Na všech jirkovských školách jede marihuana a pervitin. Základní nevyjímaje. Na alarmující skutečnost poukázal průzkum, který zajistila městská policie ve spolupráci se školami a vodohospodáři. V Jirkově proto budou zdarma k dostání testery, s jejichž pomocí si rodiče mohou ověřit, zda jejich děti neužívají drogy.

Ke zkoumání posloužily vzorky odebrané ze všech školních kanálových šachet. Pracoval s nimi Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka v Praze. Jeho odborníci ve vzorcích objevili významnější stopy po marihuaně a metamfetaminu, což svědčí o tom, že děti či zaměstnanci experimentují s drogami.

„Je to pro nás překvapení,“ uvedla místostarostka Dana Havlátková Jurštaková (ODS). „Samozřejmě jsme tušili, že se nějaké drogy ve městě užívají. Poznáme to ale spíše v terénu, když vidíme stříkačky. Je překvapivé, že se nám drogy objevily také na všech čtyřech základních školách,“ dodala.

Nejhorší hodnoty svědčící o užívání pervitinu odborníci naměřili na škole, kterou rodiče vnímají jako nejlepší.  „Čekali jsme, že to bude spíše problém vyloučených lokalit. To se nám ale nepotvrdilo,“ uvedla místostarostka.

Krušné hory.
Další kroky k vyhlášení největší CHKO v Česku: Krušné hory mapují analytici

Výsledky rozboru odpadních vod poslala městská policie jednotlivým školám, které teď mají možnost oslovit rodiče a zvážit preventivní programy pro následující školní rok. Další nástroj mají v rukách samy rodiny. „Pokud mají podezření, že by jejich dítě mohlo drogy užívat, vnímají například, že se změnilo, má zhoršený prospěch, mohou si u nás vyzvednout testery,“ vybízí preventista městské policie Martin Vršan. K vyzvednutí jsou anonymně a zdarma kdykoli v průběhu čtyřiadvaceti hodin v sídle městské policie. Na ulici je zájemcům vydají asistentky prevence kriminality. Jedná se o kombinovaný tester, který dokáže určit až šest druhů drog stěrem z ústní dutiny.

Výzkumný ústav vodohospodářský se v minulosti zaměřil na stopy nelegálních drog také v komunálních odpadních vodách v několika městech napříč republikou. Bylo to před čtyřmi lety. Mezi pětadvacítkou sledovaných bylo i Ústí nad Labem, které nedopadlo nijak dobře. Výsledky ukázaly na vysokou spotřebu pervitinu, která dosahovala 761 mg na tisíc obyvatel. Jednalo se o nejvyšší hodnoty v zemi. Následovala marihuana, extáze a kokain.

Ulice Smetanovy sady v Jirkově. Ilustrační foto
V Jirkově odstartuje renovace ve Smetanových sadech, uzavírky budou do listopadu

„Od té doby jsme v Ústí nad Labem průzkum nedělali, situace se tam ale určitě nezlepšila,“ podotkla Věra Očenášková z oddělení hydrochemie VÚV. Monitoring nepokračuje, protože pro něj ústav nemá finanční podporu. Vzorky zkoumá, pokud si je někdo objedná a zaplatí.

I proto odbornice upozorňuje, že výsledky, k nimž ústav došel v Jirkově, nejsou pouze místní záležitostí. „Podobný problém se vyskytuje také v jiných městech a školách. Výsledky jsou vždy zajímavé,“ doplnila.