Zatížení Ústeckého kraje drogovou kriminalitou patří dlouhodobě k nejvyšším v České republice. Uvádí to Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky za rok 2018, kterou vydal krajský úřad.

Právě na severu Čech je v otázce drog i nejvyšší počet stíhaných osob na 100 tisíc obyvatel ve věku 1564 let. Loni se policie zabývala 470 trestnými činy a odhalila 526 pachatelů.

Drogy hrají roli také v nevšedním případu Fabia Jungmanna z Ústí, který čelí obžalobě ze zločinu loupeže a současně i z přečinu výroby a držení látek k výrobě drog. Muž obvinění odmítá, naopak tvrdí, že bojuje proti šíření drog ve společnosti.

VÝBORNÁ BILANCE. Zástupci TJ Kajak Děčín vybojovali na MČR v rychlostní kanoistice celkem 29 medailí!
FOTO: Děčínští kanoisté urvali na republice 29 cenných kovů!

Podle obžaloby měl Jungmann loni na přelomu srpna a září vyhrožovat se zbraní v ruce svému bývalému známému, který mu dlužil peníze. „Když na mě mířil, vzal mi mou tašku,“ popisoval u soudu Jungmannův známý. Právě příruční taška přes rameno hraje v celém případu zásadní roli.

Jungmann totiž loupež se zbraní odmítá, nemá ani zbrojní průkaz. Tašku prý poškozenému vzal kvůli tomu, že v ní dotyčný měl mít drogy. Konkrétně několik gramů pseudoefedrinu pro výrobu drog a více než gram metamfetaminu. „Drogovou scénu v Ústí sleduji dlouhodobě, v živnostenském listě mám uvedené zpravodajství, stejně tak sleduji skupinu, která v Ústí vyrábí drogy. Ať už jde o zavřenou večerku ve Všebořicích, výbuch v Předlicích, propojení veřejných peněz a získávání zakázek pro různé firmy, vše spolu souvisí, takže z toho důvodu to pozoruji,“ řekl Jungmann.

Drogy odnesl na policii

Tašku s drogami odevzdal na policii. „Byl v ní mobil i zápisník se všemi telefonními čísly na drogové dealery, na uživatele drog včetně dětí školou povinných. Místo toho, aby mě policisté pochválili, tak mě obvinili,“ doplnil Jungmann.

Hlavní líčení bude pokračovat 9. října výslechem svědků včetně členů krajského policejního toxi týmu.

Kaplanka Monika Černá
Kaplanka Monika Černá: Někteří odsouzení jsou zdatní manipulátoři

Případ znovu připomněl závažnost drogové problematiky v Ústeckém kraji. Speciální toxi tým zde působí od roku 2014, loni odhalil celkem 34 varen pervitinu. „Nejexponovanějšími okresy byly Chomutovsko, Děčínsko, Mostecko a Teplicko. V letošním roce jsme odhalili čtyři varny pervitinu a čtyři pěstírny marihuany. Jen za první čtvrtletí tohoto roku jsme realizovali už 117 zásahů se 141 pachateli trestné činnosti spočívající ve výrobě anebo distribuci drog,“ vysvětlila krajská policejní mluvčí Jana Slámová.

Nejčastěji páchaným drogovým deliktem je podle ní vlastní prodej a distribuce drog či chemikálií a sloučenin k uskutečnění výroby drog.

Nejrozšířenější drogou v Ústeckém kraji zůstává pervitin kvůli své nízké ceně i dostupnosti a také marihuana. „Dochází ale i k občasným záchytům jiných drog, například heroinu, extáze, hašiše nebo kokainu,“ doplnil už dříve šéf toxi týmu Milan Rychnovský.

Nově nalezené sochy vysmívajícího se velekněze a obchodníka ze Svatých schodů v Rumburku. Po restaurování se osadí do kaple Svatých schodů v Rumburku, odkud byly demontovány před 120 lety.
Sochy považovali za ztracené. Barokní díla našli v depozitáři v Rumburku

Jak ukazuje webová policejní mapa, letos kriminalisté v kraji narazili také na několik varen pervitinu, a to v Kadani, v Křimově na Chomutovsku, ve Starých Křečanech na Děčínsku a v krajském Ústí nad Labem. Pěstírny marihuany se podle mapy nacházely například ve Vrbici či Starém Týně na Litoměřicku.

Na severu řádí gangy Vietnamců i Romů

Krajská výroční zpráva pak doplňuje, že na sever Čech i nadále proudí z Polska dovoz léčivých přípravků s obsahem pseudoefedrinu určeného k výrobě pervitinu.

„Výroba pervitinu a pěstování marihuany ve velkém a distribuce těchto drog je stále doménou vietnamských gangů. V kraji operují i romské gangy, které se angažují ve výrobě pervitinu včetně jeho distribuce,“ stojí ve zprávě. Romské gangy se podílejí i na dealování marihuany.

Zdeněk Matouš, starosta Krupky
Starosta Krupky Zdeněk Matouš: UNESCO je pro Krušnohoří začátkem nové etapy

„Zkvalitňuje se konspirace výrobců a distributorů. Distribuční místa jsou trvale hlídána, jsou přítomné třetí osoby, které na sebe berou veškerou vinu,“ popisuje krajský materiál s tím, že aktivní jsou rovněž balkánské gangy. „Kromě tradičně větších varen pervitinu a pěstíren marihuany existuje i poměrně rozsáhlý samozásobitelský systém domácích varen pervitinu a drobného pěstování marihuany pro vlastní potřebu,“ připomíná zpráva s dodatkem, že u českých vařičů pervitinu převažují malé domácí laboratoře schopné přepravy například i ve sportovní tašce.