Jejich cílem je vzbudit dojem, že české bezpečnostní složky situaci s nelegální migrací nezvládají. Proto berou ochranu hranic do vlastních rukou. „U některých z nich lze registrovat vyhraněné ideologické postoje, které nejsou v souladu s ústavními, zákonnými normami,“ píše se.

VIRTUÁLNÍ SKOŘÁPKY

Jejich význam s odezněním migrační krize klesá. „Navzdory mediálním prezentacím o fungování Národní domobrany a jejích regionálních skupinách se ve většině případů jednalo pouze o virtuální skořápky, nevykonávající žádnou činnost,“ tvrdí autoři zprávy.

„Jsou to malé místní skupiny. V zásadě mají pravdu, když upozorňují, že k zajištění bezpečnosti chybí armádě i policii zálohy. Ty je nutné posílit,“ říká poslanec Jaroslav Foldyna.

Politolog Daniel Kroupa varuje před proruskou orientací Národní domobrany. Ta otevřeně podporuje separatistické republiky na východě Ukrajiny. „Hodně pochyb by zmizelo, kdyby spolky měly ze zákona povinnost přísahy věrnosti ústavě a zákonům, a prokázaly i jejich znalost,“ dodává Kroupa. Připomenul, že v Rakousku je dodnes živá tradice ostrostřelců.

Soudní znalec a psycholog Josef Kovářík.
Policejní psycholog: Loupeže už netáhnou. Lidi chtějí zbohatnout bez násilí

Členové domobrany považují kritiku za šikanu a s médii moc nekomunikují. Například zástupce Litvínovské domobrany se v e-mailu omluvil, že bližší informace o činnosti neposkytne: „Nezlobte se, ale opravdu bez vědomí členů nemohu. Jsme v tomto zajedno,“ říká.

Policejní expert pod podmínkou anonymity uvedl, že Národní domobrana využila absence apolitické celonárodní organizace zaměřené na branné aktivity a branný výcvik mládeže. Když začne takové sdružení fungovat, domobrana ztratí i to málo členů, co má.

S tím nepřímo koresponduje i názor člena ústecké skupiny Národní domobrany. Redakci napsal: „Naše legie zatím spí, protože nejsme jednoho názoru. Vedení z centra Prahy je nevyhovující.“

Buňky národní domobrany v Ústeckém kraji.Zdroj: Deník/Richard Köhler

Roman Krojidlo se věnuje branné výchově mládeže a prevenci kriminality ve spolku SOP ČR. Jako bývalý důstojník speciální policejní jednotky k fenoménu domobrany uvedl:

„Pod záštitou Národní domobrany je řada skupin, které se zajímají o branné aktivity, které jsou spojené s vojenskou historií. K tomu mají pocit narůstání bezpečnostní krize v Evropě, který je dnes mezi lidmi víceméně všeobecný.“

Dodal, že lidé v těchto skupinách mají pocit, že je třeba, aby byli schopni reagovat na případné krizové situace.

„Některé neformální skupiny hledají možnost se přitom veřejně organizovat. Existují různé branné spolky, mezi které patří i Národní domobrana. Společným motivem místních skupinek pod Národní domobranou je být připraven na krizové situace. Různá politická prohlášení vedoucích představitelů Národní domobrany je ani moc nezajímají. Šéfové v centrále dělají svou politiku, ale skupinky dole v regionech žijí svým životem.“

„Zabráníme invazi muslimských migrantů“

Jiří „Kajman“ Zicha z Teplic hledá s detektorem kovů v lesích poklady většinou drobné pozůstatky 2. světové války. Ale známý je především tím, že chodí na hlídky po horách poblíž státní hranice s kamarády ze skupiny Krušní psi. Skupina je součástí sdružení Národní domobrana. 

Co si pod Krušnými psy můžeme představit? 
O Krušných psech mluvíme jako o místním sdružení domobrany fungujícím na stejném principu jako třeba myslivci. Jde o skupinu spojenou stejným zájmem. Chceme znát dobře hranici státu, abychom mohli v případě nouze spolupracovat s českou armádou. Pomůžeme vojákům tím, že budeme detailně znát svůj úsek hranice. 

V čem je pro vás hranice důležitá? 
Někteří lidé se diví, že kontrolujeme hranici, když je součástí otevřeného schengenského prostoru. Odpověď je jednoduchá. Pokud bychom u hranice narazili na nelegální migranty, hned bychom upozornili na pohyb podezřelých osob policii. 

Patříte pod sdružení Národní domobrana. Má to nějaký speciální význam? 
Máme stejný cíl, obranu státu. 

Ilustrační foto
Natáhl pistoli a namířil ji na mě. Prý jsem mu nedal přednost v jízdě

Ovšem ministerstvo vnitra řadí Národní domobranu mezi extrémistické organizace. Co vy na to? 
Jsem vlastenec. Nejsem extremista. Mám právo se obávat, že vedení EU je neschopné zabránit invazi muslimských nelegálních migrantů do Evropy. Můžeme se dočkat čehokoliv.

Čeho například? 
Třeba nutnosti uzavřít státní hranici před nelegální migrací. Pro případ krize chci být připraven armádě pomoci detailními znalostmi terénu na státní hranici. 

Počty migrantů„Cizinecká policie v Ústeckém kraji letos zadržela 197 cizinců různých národností, kteří pobývali v ČR nelegálně. Dalších 13 osob policisté zadrželi při tranzitu přes české území,“ říká policejní mluvčí Šárka Poláčková.