Souhlas Ústeckého kraje požaduje v připomínkách k veřejné soutěži na odtěžení zbylých kalů ministerstvo životního prostředí.

Čtěte také: O kalech nám už někteří krajští radní lhali!

Bezprostředně před vyhlášením soutěže totiž státní podnik Diamo, zastupující stát, avizuje, že lepší možnost na likvidaci kalů, než jejich uložení na skládce u Litvínova a spálení v čížkovické cementárně, nezná.

Vloni vedení kraje při klíčovém hlasování o změně integrovaného povolení dovoz kalů do našeho kraje odsouhlasilo. Jak se volení zástupci lidí zachovají nyní? Teď před volbami nám kandidáti na hejtmany řekli: „Za sebe musím říci, že jsem již jednou zvedla ruku pro odmítnutí tohoto záměru a udělala bych to zas," tvrdí hejtmanka a lídr ČSSD Jana Vaňhová. Dodala, že podobná podmínka měla být i při předchozí zakázce. 

„S něčím podobným bych nesouhlasil. Ústecký kraj má již dostatečně postižené životní prostředí," řekl Oldřich Bubeníček, lídr KSČM, která podle posledních předvolebních průzkumů může zvítězit v říjnových krajských volbách.

Podle lídra ODS Vladislava Rašky by o takovém problému neměla rozhodovat jen rada, ale zastupitelstvo a veřejně, aby bylo možné otázku prodiskutovat. „Za sebe mohu říci, že nevidím logiku v tom, aby se kaly vozily přes celou republiku. Měly by se zlikvidovat blíže, nejlépe v místě svého uložení," prohlásil. Kategorické NE vyslovil i Jiří Paroubek za NS-LEV 21: „Toxické kaly se tu mají i nadále pálit. Pochybuji, že by se občanům lépe dýchalo." Nekompromisní je i lídr TOP 09 a starostů Karola Haasová. „Nelze připustit další znečišťování ovzduší. Má to velmi výrazný vliv na zdraví obyvatel," prohlásila. Na otázku Deníku neodpověděl lídr Severočechů.cz Jiří Zelenka.

Jednoznačné NE ale u politiků někdy znamená i ANO. Například hejtmanka loni opravdu zvedla ruku pro odmítnutí záměru. Jen za 14 dnů svůj postoj diametrálně přehodnotila a zvedla ruku znovu: Ale pro jeho podporu.

Stanovisko MŽP k tzv. projektu pro zajištění financování sanační akce Nápravné opatření Laguny Ostramo:

„Pokud by případný vítěz veřejné zakázky (na likvidaci zbylých 70 100 tis. tun - pozn. red.) navrhl pokračovat v ukládání kalů z lagun na skládku společnosti CELIO a.s. a spalování v cementárně Lafarge a.s. v Čížkovicích, pak jenutné primárně získat explicitní souhlas Ústeckého kraje, uskutečnit příslušné změny integrovaných povolení pro dotčená zařízení a eliminovat již v počátcích sporné oblasti, které byly formulovány rovněž v podané žalobě (Greenpeace a dalších - pozn. red.): obsah nebezpečných látek v kalech, nebezpečné vlastnosti kalů, dostatečný monitoring ve vztahu ke kalům, vliv na zdraví obyvatel a další."