Předchozí
1 z 12
Další

Zámek Loučeň

Zámek Loučeň na Nymbursku.Zámek Loučeň na Nymbursku.Zdroj: archiv Zámeckého okrašlovacího spolku Loučeň
Oblíbeným turistickým cílem je na Nymbursku zámek Loučeň, který celoročně nabízí běžné prohlídky zámeckých interiérů i tematické programy podle ročních období. Mezi oblíbené akce patří vánoční prohlídky Příběh vánočního stromečku, Čokoládové prohlídky nebo strašidelné prohlídky při svíčkách pro děti. Celý areál zámeckého parku je navíc protkaný 12 labyrinty a bludišti a vyzývá k příjemně a zábavně strávenému dni na sluníčku.

Čertovy hlavy

Harfenice.Harfenice.Zdroj: Miluše Schejbalová

Výchozím bodem pro cestu k Čertovým hlavám je obec Želízy. Tyto 9 metrů vysoké skalní reliéfy vytesal do pískovcových bloků sochař Václav Levý. Kromě hlav se podél stezky nachází také jeskyně Klácelka, před kterou se nachází rozměrné reliéfy Jana Žižky, Prokopa Holého, Zdeňka Zásmuckého a trpaslíků pracujících na zbraních pro Blanické rytíře. V jeskyni je pak možné vidět symboly lidských vlastností ve zvířecích podobách podle bajek Františka Matouše Klácela.

Křivoklát

Hrad Křivoklát.Hrad Křivoklát.Zdroj: Deník/Josef Rod

Hrad Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších středověkých hradů českých knížat a králů. Nachází se ve stejnojmenné obci nedaleko Berounky, přičemž návštěvníkům nabízí kromě své krásy nejen zvenčí, ale také uvnitř. Veřejnost zde nalezne třeba sbírku přírodních kuriozit, památek z cest po Orientu, archeologických nálezů, sakrálních předmětů. Zájemci o „živou historii“ se pak ve vybraných termínech mohou zúčastnit scénických prohlídek hradu.

Lidice

Památník Lidice - pomník dětským obětem války.Památník Lidice - pomník dětským obětem války.Zdroj: Ondřej Soukup

Jedna z nejsmutnějších kapitol naší historie. To jsou Lidice. Obec, která byla za druhé světové války, 10. června 1942, vypálena nacisty. Nyní tuto hrůznou událost připomíná památník, v jehož areálu nalezneme už jen základy zničených domů vypálené vsi, ale třeba také růžový sad či sousoší lidických dětí. Z každého koutku starých Lidic sálá nepopsatelná energie. Samotnou historii si pak návštěvníci mohou připomenout v budově Památníku Lidice.

Konopiště

Zámek Konopiště na Benešovsku.Zámek Konopiště na Benešovsku.Zdroj: Deník / Kellner Zdeněk

Jedním z turisticky nejatraktivnějších lokalit je Státní zámek Konopiště. Jeho založení sahá do roku 1294 a přisuzuje se pražskému biskupovi Tobiášovi z Benešova. Současnou podobu získal koncem 19. století, kdy ho vlastnil jeden z nejznámějších panovníků, František Ferdinand d'Este. Dal jej přestavět v historizujícím stylu a na ploše bývalé barokní zahrady založil Růžovou zahradu se skleníky. Do zámku umístil své rozsáhlé sbírky získané jak dědictvím, tak vlastní sběratelskou činností. V roce 1921 převzal Konopiště od arcivévodových dědiců československý stát a zámek i s parkem byl zčásti zpřístupněn veřejnosti. Za II. světové války zde sídlil hlavní štáb jednotek SS.

Vyhlídka Máj

Vyhlídka Máj na Benešovsku.Vyhlídka Máj na Benešovsku.Zdroj: Deník/Michal Bílek

Jeden z nejkrásnějších pohledů na řeku Vltavu nabízí oblíbená vyhlídka Máj, která se nachází nedaleko obce Teletín přímo nad bývalými Svatojánskými proudy. Řeka zde protéká hlubokým skalnatým kaňonem, stáčí se do tvaru podkovy a vytváří tak fascinující přírodní scenérii. Vyhlídka je celoročně volně přístupná po žluté turistické stezce z obce Teletín. Nejbližší autobusová zastávka Teletín je přibližně 1,2 km po žluté turistické stezce, nejbližší vlaková zastávka je v Jílovém u Prahy, což je asi 12 kilometrů.

Chrám sv. Barbory

Chrám sv. BarboryChrám sv. BarboryZdroj: Archiv VLP

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře je unikátní pozdně gotická stavba, která dodnes svědčí o slávě a bohatství středověké Kutné Hory. Je zapsaná od 1995 na Seznam světového dědictví UNESCO. Chrám je zasvěcen panně Barboře, raně křesťanské mučednici, která je vzývána jako pomocnice v nouzi, přímluvkyně za dobrou smrt a patronka všech, kdo mají nebezpečné povolání, zejména horníků. Právě horníci se nejvíce zasloužili o rozkvět středověkého města i stavbu katedrály, kterou věnovali právě své ochránkyni.

Skryté perly

Klokočka

Klokočka s kaplí svatého Stapina a pramenem svatého Prokopa.Klokočka s kaplí svatého Stapina a pramenem svatého Prokopa.Zdroj: Deník/Michaela Barvová

V blízkosti Bakova nad Jizerou se nachází palouk zvaný Klokočka. Zde mohou návštěvníci vidět kapli svatého Stapina s volně přístupným vydatným pramenem svatého Prokopa. Ten je pravidelně testován a přímo vybízí k osvěžení. Dříve byly vodě připisovány léčivé vlastnosti. Klidné místo k odpočinku se nachází poblíž cyklostezky a na trase naučné stezky Za hrou, vodou a ptačím zpěvem, která začíná u nedaleké úpravny vody Rečkov.

Lošanský kostel sv. Jiří

Historie, zajímavosti - LošanyHistorie, zajímavosti - LošanyZdroj: Pavel Pávek

V obci Lošany zhruba deset kilometrů od Kolína najdeme krásný pseudogotický kostel sv. Jiří. Kostel si prošel dobou chátrání, v roce 2007 jeho střechu vážně poškodil orkán Kiril, dovnitř začalo zatékat. Ve věži se z původních tří zvonů dochovaly dva – zvon Maria z roku 1580 o průměru 0,66 metru a menší zvon z roku 1868. Největší zvon z roku 1709 (průměr 0,78 metru) byl rekvírován pro válečné účely v roce 1916.

Muzeum věžáků Kladno

Muzeum věžáků Kladno přivítá první návštěvníky 14. března.Muzeum věžáků Kladno.Zdroj: Deník / Kateřina Nič Husárová

Chcete zažít atmosféru 50. let minulého století? Tak to je ideálním tipem pro vás návštěva muzea kladenských věžáků. Jeden z domů, které tvoří neodmyslitelnou dominantu Kladna, si díky němu můžete projít od sklepa až po střechu. Návštěvníci mohou nahlédnout do krytu civilní obrany, alespoň na chvíli se přednést zpátky v čase díky vybavenému ukázkovému bytu nebo si užít jedinečný pohled na Kladno až z vrcholu samotného věžáku.

Hornický skanzen Mayrau

Hornický skanzen Mayrau má již denně otevřeno.Hornický skanzen Mayrau má již denně otevřeno.Zdroj: Jitka Krňanská

U Vinařic nedaleko Kladna, na místě bývalého dolu, se rozprostírá areál Hornického skanzenu Mayrau. Díky němu si lidé budou moci vychutnat krásu hornického řemesla. Prohlídka se odehrává v modelu posledního pracovního dne. Ukázku techniky dobývání uhlí umožňuje simulované důlní pracoviště vytvořené ve štole Homole. Těžba byla v dole ukončena v roce 1997 a v následujícím roce byly obě jámy zasypány. Za 120 let důlní činnosti zde bylo vytěženo 34 milionů tun uhlí.

Muzeum motocyklů Pavlíkov u Rakovníka

Muzeum veteránů v Pavlíkově.Muzeum veteránů v Pavlíkově.Zdroj: Deník/Josef Rod

Všechny milovníky rychlých kol jistě zahřeje u srdce návštěva pavlíkovského muzea motocyklů. Toto muzeum založil Ivo Šarlinger teprve v roce 2007, přesto skrývá ve svých útrobách několik skvostů. Lidé mohou obdivovat třeba motorku, na níž jezdili medvědi ve filmu Šest medvědů s Cibulkou. V muzeu jsou k vidění také tuzemské historické motocykly slavných značek Laurin & Klement, Orion, Premier, JAWA, ČZ, Ogar, Walter, Praga nebo BSJ, německé, belgické, anglické nebo švédské stroje, několika exponáty je zastoupena i Amerika.