V děčínské Tyršově ulici najdou lidé od listopadu 2018 poměrně originální místo, kde se mohou dobře najíst. Bistro Les, nabízející snídaně i veganské obědy a také domácí zákusky, limonády a regionální kávu, tu otevřel kuchař Lukáš Trlica. Ten se vaření věnuje 15 let, z toho 6 let získával zkušenosti také v Německu.

Bistro Les nabízí mezi 8. a 10. hodinou sladké i slané snídaně, obědová menu skládající se z polévky a hlavního jídla jsou výhradně bez masa, vajec a mléčných výrobků, stejně jako zákusky. Veganské recepty se kuchař musel naučit. „Základ mě naučila přítelkyně. A pak už se s tím dá pracovat podle fantazie,“ uvedl podnikatel, který ve svém bistru hostům vaří.

Snídaňová nabídka je stálá a hosté v ní najdou například domácí jablečné lívance nebo cizrnovou omeletu, k obědu pak bistro nabízí vždy jednu polévku a jedno hlavní jídlo denně. Z toho je vždy alespoň některé z jídel z týdenní nabídky vhodné i pro lidi s intolerancí lepku, polévka je bezlepková vždy. Kuchař k vaření používá čerstvé suroviny. Hosté si mohou dát také veganské bagety, rajčatový tataráček či oblíbený slaný quiche.

Bistro Les přijímá i stravenky a jídlo kuchař zabalí i s sebou do krabičky. Lidé si sem tak mohou zaběhnout i při pauze na oběd. Do bistra si podle Lukáše Trlicy často nachází cestu ti, kteří už mají dost nezdravých fast foodů a rádi by svůj jídelníček nějak odlehčili. V Bistru Les se totiž vaří zdravě. Pravidelně sem chodí také lidé, kteří rádi zkouší něco nového.

Bistro Les najdou milovníci veganských specialit hned u Tyršova mostu. Za příznivého počasí mohou posedět na terásce před bistrem, útulná atmosféra s nádechem přírody je čeká uvnitř. Otevřeno je kromě víkendů denně od 7.30 do 15 hodin. A proč se podnik jmenuje právě Les? „Protože v lese jsme s rodinou moc rádi,“ uzavírá podnikatel.