V kritickém stavu jsou stále dva muži, kteří utrpěli rozsáhlé popáleniny. Třetího muže, jenž pomáhal lidem v hořícím bytě, lékaři přeložili z jednotky intenzivní na standardní pokoj.

Čekají na výsledky

Ve dvoupokojovém bytě začalo hořet přibližně hodinu po půlnoci v noci ze středy na čtvrtek. Hasiči sice požár dostali pod kontrolu krátce po svém příjezdu, ale jeho následky jsou hrozivé. Našli nejprve dva popálené muže, postupně objevili v bytě další dva zraněné a jedno ohořelé tělo. Požáru předcházelo několik explozí, které zaznamenal kamerový systém městské policie. Podle neověřených informací výbuch mohla způsobit exploze těkavých látek při výrobě pervitinu.

Co bylo příčinou požáru s tragickými následky, policisté ale prozatím neurčili. Čeká se na výsledky expertíz znalců, kteří během čtvrtka pracovali na místě. „Výsledky budou známé v řádu několika týdnů,“ informovala českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. Jak dále sdělila, soudní znalec již provedl pitvu a potvrdil, že jednou z obětí byla dospělá žena, která uhořela. Druhou bylo děvčátko, které zemřelo po intoxikaci plyny.

Pomůže DNA

„Totožnost se ale nepodařilo stoprocentně určit, a proto bude probíhat další zkoumání, mimo jiné se provedou zkoušky DNA,“ upřesnila Ivana Baláková.
Podle informací Deníku se nejspíš jednalo o zhruba třicetiletou ženu a její pětiletou dceru, které v bytě bydlely teprve krátce.

Dva muži, kteří mají popáleniny na čtyřiadevadesáti a čtyřiašedesáti procentech těla, stále leží na jednotce intenzivní péče popáleninového centra pražské nemocnice na Vinohradech. „Jejich zdravotní stav je kritický,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice královské Vinohrady Jana Jelínková.

Třetí muž, soused, který pomáhal lidem v hořícím bytě a utrpěl popáleniny na dvanácti procentech těla, opustil v pátek jednotku intenzivní péče a leží na standardním pokoji.