První hasiči vyrazili do kovohutí na okraji Děčína na Ústecké ulici již v půl šesté, krátce na to je následovali i další jednotky. Například dobrovolní hasiči ze Starého Města.

„Hořel hliníkový prach v odsávání od pecí," uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan s tím, že se požár podařilo lokalizovat krátce před půl osmou. Oheň se rychle rozšířil na celé odsávací a filtrační zařízení a měl devastující dopad.

Firmě způsobil poměrně velkou škodu. Štěstím bylo, že hořelo mimo výrobní halu.

„Původní odhad mluvil o škodě okolo patnácti milionů, v průběhu dne se ustálil na pěti milionech korun," říká vyšetřovatel hasičů Miroslav Svoboda.

Rozsahem škody se jednalo o jeden z největších letošních požárů na Děčínsku a Šluknovsku. Vyšší škodu způsobil pouze požár rodinného domu ve Varnsdorfu, který si jeho majitel zapálil kvůli dluhům. Tam byla škoda odhadnuta na přibližně šest milionů korun.

Co bylo příčinou rozsáhlého požáru nebylo ještě téměř dvanáct hodin po jeho začátku jasné.

Po celý den vyšetřovatel hasičů zajišťoval v kovohutích stopy. Požárem se zabývají také kriminalisté, stejně jako je to v podobných případech obvyklé.

„Využili jsme také psa pro vyhledávání akcelerantů. Přijeli i odborníci z Technického ústavu požární ochrany z Prahy," doplnil Svoboda.

Před uzavřením vyšetřování a přesným určením příčiny požáru bude nutné nechat udělat několik posudků.

Před dvěma lety zasahovali hasiči u kovohutí kvůli mohutnému úniku plynu. Během několika minut se z továrních budov evakuovalo přibližně čtyřicet lidí, které by případný výbuch plynu mohl ohrozit. Za únikem plynu zřejmě stálo porušené potrubí.

Děčínské Constellium je jedním z největších evropských výrobců hliníkových slitinových výlisků. Zároveň je největším evropským výrobcem tvrdých slitin.