Požár vypukl krátce před pátou hodinou ráno na jednom z nejužších míst v Malé Veleni. Hned vedle domu vede silnice, z druhé silnice je za chodníkem vysoká zeď.

„Nahlášený byl požár neobydleného domu, ve kterém se nikdo nenacházel,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.
Na místě zasahovali profesionální hasiči a dobrovolní hasiči z nedalekého Benešova nad Ploučnicí a dvě jednotky dobrovolných hasičů z Děčína – ze Starého Města a z Boletic.

Požár prázdný dům tak poškodil, že mohl ohrožovat nejbližší okolí. Především auta projíždějící po frekventované silnici.

„Demolici máme nařízenou, obec má nechat strhnout štíty. Demoliční firma je už na cestě,“ řekl Deníku krátce před 11. hodinou starosta Malé Veleně Václav Ružička.

Ilustrační foto.
Opilec se připletl do cesty vlaku, jestli jej vlak srazil není jisté

Po 14. hodině již oba štíty zmizely a dobrovolní hasiči z Benešova dočišťovali římsu, na které bylo pořád hodně uvolněných cihel a okapů.

Od rána byl tak hlavní tah mezi Děčínem, Benešovem nad Ploučnicí a Českou Lípou uzavřená.

„Pouští alespoň linkové autobusy, aby nezkolabovala doprava. Vždy, když jede autobus, tak silnici uklidí, aby mohl projet,“ doplnil starosta Malé Veleně Růžička.

Kvůli uzavírce policisté auta odkláněli již v Děčíně – Březinách, v opačném směru již v Benešově ve směru na Ovesnou.

„V Březinách stojí policajt a posílá auta přes Dobrnou,“ hlásí přímo z místa uzavírky jeden z řidičů z Malé Veleně.
Teprve po odjezdu většiny hasičských aut mohla aut jezdit v Malé Veleni po místní objížďce. K běžnému provozu se frekventovaná silnice vrátila až po stržení štítu a začištění římsy.

Požár zničil v Děčíně autobus
FOTO: Oheň zničil v Děčíně autobus

Proč dům opuštěný dům začal hořet zatím není jasné. Kromě vyšetřovatele hasičů dorazili do Malé Veleně také vyšetřovatelé z kriminálky. Místní spekulují o tom, že dům někdo úmyslně zapálil. Podle veřejně dostupných informací v katastru nemovitostí je na dům uvalena exekuce.

V této části Malé Veleně to nebyl první požár. Před lety shořela část budovy stojící v těsném sousedství domu, který shořel v neděli brzy ráno.