„Chceme si tady pořídit  nějakou meruňku, jabloně 
i hrušně. Po rodičích jsme totiž zdědili dům s docela velkou zahradou. Naši pěstovali třešně, švestky, slívy, jablka 
i hrušky. Jenže s přibývajícími léty už tatínek neměl dost sil o stromy pečovat. Většinu 
z nich budeme muset kvůli stáří postupně pokácet a nahradit novými výpěstky," svěřoval se Jaroslav Červenka v zahradnictví HIT FLORA v Děčíně-Křešicích. Stromky si přijel vybírat s manželkou Evou. Ta váhala, jestli dát přednost meruňkám a nebo broskvoním.

„Myslím, že máte z čeho vybírat a nemusíte nikam spěchat. Když budete potřebovat, děvčata vám ráda  poradí," uklidňoval manželský pár  jednatel zahradnické firmy Břetislav Hons. A zároveň vybídl dvojici zahradnic, aby se brzkým ranním zákazníkům věnovaly.

„Skutečně, poslední dva tři roky přichází pro stromky stále více lidí. Tomuhle zvýšenému zájmu jsme také uzpůsobili rozšíření naší nabídky zastoupené tradičními druhy ovoce, ale například 
i jedlými jeřabinami," připomněl zkušený ovocnář Hons. Dodal, že mít vlastní ovoce láká i majitele menších zahrádek. Ti si mohou v křešickém zahradnictví  vybírat z odrůd, které jsou na slabších podnožích a dají se pěstovat  i tam, kde zahrádkáři bojují s nedostatkem místa. Stále většímu zájmu se proto těší  pěstování ovocných stromků v takzvaných stěnách.

„Loni jsem si tady kupoval dvě meruňky, teď si chci vybrat nějaké jabloně. A zase dám přednost výpěstkům 
v kontejnerech. Jsou sice 
o něco dražší, než stromky bez balů zeminy, ale  lépe se na zahrádce uchytí," tvrdil Karel Hromádka, který má zahrádku na okraji Děčína.

„Dříve jsme se ženou pěstovali kdejakou zeleninu, která zabírala většinu zahrady. Jenže kvůli vysoké spotřebě vody i poměrně drahé sadbě jsme zeleninovou plochu začali výrazně omezovat a na stará kolena dáváme větší prostor ovoci. Oba vnoučci slíbili, že se o stromky budou starat," dodal v dobrém rozmaru šedovlasý pán.

Zároveň neopomněl pochválit osazenstvo zahradnictví za vstřícnost i odborné rady při výběru nejvhodnějších odrůd peckovin, jádrovin i bobulovin.