Ne že by na tom ostatní zemědělci byli lépe, ale tuzemští vinaři si letos musejí svůj „kalich hořkosti“ vypít až úplně do dna.

Sucho je trápí dlouhodobě, jarní mrazy opět udeřily, koronavirus zavřel restaurace a vinotéky a ještě předtím museli bojovat (a dosud není rozhodnuto) o zákazu koštů a reklamy na alkohol obecně.

Sucho. Ilustrační foto
Jak na boj se suchem: ministerstvo zpřísní podmínky pro hospodaření s vodou

Největší strach ale stále zůstává ohledně nedostatku vláhy. Vyplývá to aspoň z aktuální ankety Vinařské unie ČR, která sdružuje největší hráče na trhu.

Půdní sucho decimuje hlavně mladou výsadbu, která nemá tak hluboký kořenový systém jako staré keře révy.

Vypěstovat novou vinici bude obtížné

„Počet spadlých srážek od počátku roku je podle našich měření až o 20 procent nižší než v suchém roce 2018,“ říká Petr Chaloupecký z Vinařství LAHOFER.

„Pokud se budou suchá období opakovat, bude obtížnější například vypěstovat novou vinici. Už dnes vinaři zavádějí kapkové závlahy. Využívat je ale mohou jen ti, kteří jsou v dosahu zdroje vody, ostatní musí hledat jiná řešení,“ varuje prezident Vinařské unie Ondřej Beránek.

Čtyři studenti vymysleli mobilní zařízení, které měří znečištění ovzduší
Jak moc je znečistěné ovzduší? Odpověď zjistí zařízení, které vymysleli studenti

Reálné dopady letošního sucha se podle vinařů projeví od poloviny června do srpna, kdy réva potřebuje nejvíce vláhy. „Už dnes ale v půdě vidíme tak velké praskliny jako koncem srpna v roce 2018,“ popisuje Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy. Letos už závlahu umístil na 15 hektarů nově vysazených vinic a hodlá v tom pokračovat.

Vinohradníci přitom zkou-šejí i některé méně tradiční metody. „Letošní sadbu provádíme pomocí hydrovrtu, kdy rostliny podsazujeme tzv. „na vodu“. Toto opatření pomáhá, aby se nové sazenice, které ještě nemají vybudovaný hluboký kořenový systém, lépe ujaly,“ uzavírá Pavel Pastorek z vinařství Templářské sklepy Čejkovice.