V České Kamenici na Děčínsku malá firma na výrobu mýdel vznikla v roce 2014.

„Na začátku byla jen snaha vyrobit si kostku mýdla na zklidnění mých rukou, které se nad míru potýkaly s tekutými mýdly a dezinfekcí v zaměstnání," řekla Klára Šafránková. „Pak chtěla mýdlo vyzkoušet rodina a nakonec i manžel," popsala vznik rodinného podniku.

Nejvíce vyrobí v mýdlárně Šafrán kostek.

„Ale reagujeme na přání zákazníka, jsme schopni udělat nejrůznější tvary, jsou mýdla hladká i zdobená," poznamenala spolumajitelka firmy.

Podle ní je to v oboru stejné jako třeba v módě. Požadavky zákazníků jsou ovlivněny jak osobními potřebami, tak tím, jaká bylinka nebo olej je zrovna „in". Na vánočním trhu se letos objevují kávová, konopná nebo medová mýdla, měsíčková, olivová či skořicová.

Právě Vánoce patří mezi období, kdy lidé sahají po pěkně zabaleném ručně vyrobeném mýdle nejčastěji.

„Ale i přes rok během jarmarků a jiných svátků se naše mýdla hezky prodávají," pochvalovala si Šafránková.

Ruční výroba je náročná mimo jiné na čas.

„Nejdéle trvá zrání, kdy je potřeba mýdlo nechat dozrát, pravidelně otáčet, okrájet a zkrátka se o něj hezky starat," vysvětlila Šafránková. K domácí výrobě jsou podle ní potřeba tuky, bylinky, silice, pořádný hrnec, formy a samozřejmě nápad.

Mýdlárna Šafrán prodává své zboží přes internet, v kamenných obchodech a vyřizovala už i zakázku do Hongkongu.

„Nechceme, aby se naše práce rozšířila do masové výroby. Mýdlo potřebuje trochu duši a chceme se držet kvality. Rozhodně z nás nebude fabrika, protože pak už by to nebylo domácí mýdlo," nastínil budoucnost podniku, jehož produkty získaly certifikát regionální výrobek, Zdeněk Šafránek.