V posledních několika týdnech se UNICEF navíc obává růstu závažného porušování dětských práv, zejména nuceného náboru dětí ozbrojenými skupinami. Kromě stupňujícího se násilí čelí země i dopadům pandemie covid-19 na školy.

V očekávání krize mobilizoval UNICEF humanitární zásoby po celé zemi. Distribuuje hygienické soupravy, dopravuje pitnou vodu, pečuje o podvyživené děti, pokračuje očkování. V několika nových táborech pro vysídlené situovaných v Kábulu UNICEF vytvořil bezpečné prostory pro děti.

V říjnu tak dopravil do Kábulu 40 tun zdravotnického materiálu, včetně léků pro léčbu akutního průjmu, který se v zemi rozmáhá.

„Děti by neměly platit za eskalaci válečných konfliktů. Pomáhat afghánským rodinám je pro nás stále aktuální. V práci pokračujeme díky občanům, kteří nás podporují pravidelně každý měsíc, a firemním dárcům, mezi které patří Energie AG Bohemia. Děkujeme všem Přátelům dětí UNICEF, kteří nám umožňují být tam, kde je to zapotřebí,“ říká výkonná ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba.

Přispět mohou i čtenáři, a to na účet č. 11771177/0300, VS 828 (www.unicef.cz).