Jít posedět do nekuřácké restaurace může být v regionu problém. V Ústeckém kraji je totiž počet nekuřáckých restaurací omezený a roste jen pozvolna.
V některých menších městech chybí úplně, poptávka je však větší v sídlech s více obyvateli. V existujících restauracích si ale svou klientelu dokázali najít a jsou s nekuřáckým prostředím svých podniků spokojeni.

Jdou s dobou

Například majitelka ústecké restaurace V lázních Milena Tučková má ve své provozovně oddělený nekuřácký kout již pět let. V době obědů se nekouří v žádné části podniku. S tímto opatřením je velice spokojena a taktéž hosté restauraci s nekuřáckým prostředím vyhledávají a vítají. „Jsem sama nekuřačka a přijetí nového zákona o zákazu kouření na veřejných místech bych velice uvítala,“ uvedla.
V listopadu loňského roku otevřela svoji nekuřáckou kavárnu Jungle Cafe Petra Pištorová. Jako matce na mateřské dovolené jí vadila bezohlednost některých kuřáků. Její klientelu tvoří převážně rodiny a matky s dětmi, a proto se v jejím podniku objevil i dětský koutek. Návštěvnost si zatím pochvaluje a uvádí, že si za krátkou dobu své existence dokázala kavárna vytvořit stálou klientelu.

Ráj kuřáků

Naopak na místě bývalé Žernosecké vinárny v Ústí nad Labem, která po půl roce nekuřáckého provozu zanikla, se objevila opět kuřácká restaurace U kmotra. Provozuje ji už rok Iveta Kropáčová, která vsadila na možnost kouření v celém jejím podniku. Její klientela jsou z 90 procent kuřáci, kteří možnost kouření vysloveně požadovali. Byť je sama nekuřačka, uvádí, že „hospoda bez kouření je jak diskotéka bez hudby.“
Už 14 let provozuje nekuřáckou vinárnu U Divocha v centru Mostu vinař Ivan Váňa. Sám nekouří, snaží se chránit i své zaměstnance. „Nechci, aby personál byl v pracovní době nucen pasivně kouřit. Všiml jsem si, že mezi nekuřáky jsou samí slušní lidé. K vínu cigareta nepatří, ničí chuť i vůni. Pravdou je, že výraznější tržby zaznamenáváme jen v době burčáku. Vinárna je ale naší vizitkou,“ uvedl.
Nekuřácká je v Mostě i vegetariánská restaurace Ambrozie. Majitel nekouří, ani na okamžik proto neuvažoval o kuřácké provozovně. „Máme stálou klientelu, lidé si k nám zvykli chodit kvůli nabídce jídel. Že se u nás nekouří, jim nevadí. Naopak,“ dodal majitel.
V některých restauracích, například v Madoně v Malé Veleni lze narazit na nápis: „Děkujeme, že v době oběda nekouříte.“