Dnes vlastní dvě restaurace, věnuje se gastronomii, ale hlavně – jeho láskou se stalo víno a vinařství. A tak vybudoval vinotéku.
„Vystudoval jsem lodní průmyslovku, pak jsem pracoval jako technik,“ říká Tomáš Bílý z Děčína. Sportu se sice věnoval – jezdil závodně kanoistiku – od roku 1995 ale podniká. Ke gastronomii přibral víno.
„Dříve jsem měl klub s diskotékou, teď je místo parketu vinotéka,“ popisuje nejzásadnější změnu. V ní má přibližně tři sta druhů vín, a to nejen z Ústeckého kraje, ale také ze zahraničí. Pochlubit se může víny z Francie, Chile či z Austrálie.
„Vinotéka je přírodně klimatizovaná, nejdražší víno je v ceně asi dvou tisíc korun,“ popisuje.
Přestože po vinicích cestuje osobně, vína ze zahraničí si nechá dovážet. „Podle mě má vinařství budoucnost,“ věří ve správnost svého rozhodnutí. Za úspěšného podnikatele se zatím nepovažuje. „Vinařství je časově a ekonomicky náročné,“ říká upřímně.
Zhruba jednou za měsíc pořádá ochutnávky spojené s odborným výkladem, na nějž je třeba se předem připravit. Ochutnávkové akce jsou dvojího druhu. „Buď pozvu nějakou firmu, která představí svoje víno, nebo ochutnávku uspořádám sám, což je mnohem svobodnější – zaměřím ji třeba na jednu odrůdu vína z různých oblastí,“ popisuje.
Bílý mluví také o propojení vína s jídlem. „Při přípravě jídla se snažíme používat jiné způsoby, jiné ingredience. Lidem poradíme, jaké víno se hodí k tomu či onomu jídlu,“ říká.