Drůbežárny jedou naplno, třeba v Lidru v Libotenicích vyprodukují nyní denně až sto tisíc vajíček.
Odborníci ale varují: vařená a obarvená vejce bychom raději měli sníst co nejdříve

Vajíčka vydrží několik dní

Podle odborníků nelze jednoznačně stanovit, jak dlouho by vajíčka měla vydržet. Záleží na tom, kde a jak je lidé skladují.
„V chladničce by měla, pokud jsou opravdu uvařená natvrdo, vydržet několik dní,“ říká Jana Balachová, ředitelka ústeckého inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Je třeba dodržet pravidla

Pokud jsou vajíčka ještě syrová, lidé by je měli uchovávat v čistých prostorách. Důležitá je také ochrana před sluncem a stabilní teplota.
„Všechna čerstvá vejce se musí uchovávat v teplotách pod 18 stupňů a nad 5 stupňů,“ říká Josef Duben ze Státní veterinární správy.
Podle Balachové by lidé měli kupovat pouze vejce s čistou, neznečištěnou a neporušenou skořápkou.
„Žloutek by měl být žlutý a pevný, bílek by se neměl roztékat,“ dodává Balachová.
Pokud jsou vejce již uvařená natvrdo a obarvená, měla by při skladovací teplotě 5 až 10 stupňů vydržet deset dní.
„Pozor ale na skladování v pokojové teplotě, pak by je lidé měli sníst co nejdříve,“ varuje Duben.

Lidé berou obchody útokem

Před Velikonocemi zaznamenávají obchodníci vysoký nárůst zájmu lidí o vajíčka, a to až o polovinu proti jiným dnům.
„Během čtrnácti dnů před Velikonocemi se prodá asi 5 až 7 milionů kusů vajec, bílých vajec prodáme asi 1,5 milionů,“ uvádí mluvčí Tesca Jana Matoušková.
Napilno mají i drůbežárny, třeba v Libotenicích.
„Poptávka obchodníků před Velikonocemi roste o několik desítek procent,“ říká ředitel drůbežárny František Novák.
Vejce se do Česka také dovážejí, což veterináři kontrolují. Do země tento týden nepustili třeba dodávku několika tisíc vajec z Rakouska kvůli neodpovídajícímu značení.