„Letos v květnu jsme vydali mobilní hru To the Dragon Cave, kterou celosvětový magazín Pocket Gamer zařadil do výběru 10 nejvlivnějších přístupných mobilních her. Nyní pracujeme na vědomostní mobilní hře The Brave Brain, která bude díky svému inkluzivnímu designu určená jak pro širokou veřejnost, tak také pro zrakově handicapované,“ uvedla pro Deník spoluzakladatelka herního studia Jana Kuklová s tím, že vydání hry plánují na jaro 2023.

Hra The Sims přinesla do videoherního průmyslu revoluční myšlenku
The Sims 4 si nyní zahrajete zadarmo. Ohlášeno bylo také několik novinek

„Už nyní jsme ale odstartovali Výzvu The Brave Brain, do které se může zapojit každý a podílet se tak na tvorbě herního obsahu. Naším záměrem je zajistit, aby kvízové otázky ve hře nebyly určené jen pro určitou skupinu hráčů. Proto se snažíme, aby obsah hry spoluvytvářeli lidé z různých koutů světa, z různých prostředí a s různými zájmy,“ dodala Kuklová.

Odstraňovat bariéry v digitálním světě

Připravovaná hra The Brave Brain je koncipovaná jako multiplayer vědomostní hra. Na rozdíl od audio střílečky To the Dragon Cave, která byla určená především pro nevidomé hráče, bude díky atraktivní grafice nový titul cílit i na širokou veřejnost. Kikiriki Games vytváří hru, která nechce nikoho vyčleňovat, ať už na základě handicapu nebo třeba kultury, ze které pochází. Proto se vývojáři rozhodli do tvorby herního obsahu zapojit samotné hráče a vyzývají je k vytváření kvízových otázek.

Zdroj: Youtube

„Hru To the Dragon Cave hrají lidé po celém světě a o to stejné budeme usilovat i v případě hry The Brave Brain. Snažíme se, aby v ní lidé z různých koutů země a různých kultur nacházeli kvízy, kterým budou rozumět a které jim budou blízké. Proto má každý příležitost nám zaslat otázky, které se týkají jeho oblíbeného tématu nebo třeba místa, kde žije,“ popisuje motivaci k tomuto rozhodnutí Jana Kuklová.

Jak se zapojit?

Své kvízové otázky mohou lidé posílat přes webový formulář až do 28. února 2023. Tvorba kvízových otázek je snadná. Stačí, když si zvolíte své oblíbené téma a začnete se ptát na fakta, která s ním souvisejí. Kvízové otázky se mohou ptát například na to, která mořská ryba je nejrychlejší plavec, na kterém ostrově se nachází hora Mount Obama, nebo kdy vychází na severním pólu Slunce. Při vytváření otázek musíte dbát na to, aby u výběru ze čtyř možných variant odpovědí byla pouze jedna správná, daný fakt byl ověřitelný a otázky nikoho neurážely ani nepoškozovaly.

A ještě jedno bonusové pravidlo brněnské studio Kikiriki Games v popisu výzvy uvádí. Zní: Bav se a užívej si radost z tvorby.

Zdroj: Youtube

„Herní studia často od hráčů vybírají peníze na vývoj nové videohry. My jsme se ale rozhodli crowdfunding pojmout trochu jinak. Vyzýváme hráče, aby do připravované hry přispěli svými nápady. Každý má tak možnost stát se spoluautorem hry a k tomu ještě za odměnu získat i zajímavé herní bonusy. A pro ty nejaktivnější autory potom máme přichystané i zajímavé ceny,“ prozrazuje detaily o soutěži vývojář a spoluzakladatel bezbariérového herního studia Kikiriki Games Miloš Kukla. Na pět nejaktivnějších tvůrců čeká například 3D postavička odvážného mozku.

The Brave Brain. Foto: se souhlasem  Kikiriki GamesThe Brave BrainZdroj: Foto: se souhlasem Kikiriki Games
„Myšlenka na výzvu nás nadchla, protože už samotné vymýšlení kvízových otázek je vlastně taky taková hra. Navíc v The Brave Brain hodně půjde o odhalování nových lokací. Věříme, že díky souboru otázek vytvářených lidmi z celého světa, nebudou hráči objevovat jenom nová místa na herní mapě, ale budou mít chuť se dozvídat i nové věci o světě, ve kterém žijeme. Já osobně se moc těším, až k nám dorazí otázky, které se budou ptát třeba na něco ohledně Indie nebo jiných míst, o kterých toho doposud moc nevím,“ doplnila Kuklová.

Screenshot ve 4K pořízen z herní konzole Playstation 5
Recenze God of War: Ragnarök. Pokračování legendy přináší skvělý příběh

Tajemné lokace i multiplayer mód

V připravované mobilní hře The Brave Brain budou moci lidé své znalosti poměřit se svými kamarády i náhodnými hráči. Kromě tohoto multiplayer módu bude hra také nabízet singleplayer část v podobě odhalování tajemných lokací. Na místech jako je deštný prales, institut vědy nebo třeba přístavní krčma budou na hráče čekat kvízy tématicky související s danou lokací. Celou hru potom rámuje sci-fi příběh, ve kterém hlavní roli hrají roztomile ztvárněné odvážné mozky.