Až na konci minulého roku se prokousala do elitní světové stovky, teď je Krejčíková poprvé v životě dranslamovou šampionkou. Pětadvacetiletá tenistka se stala druhou českou královnou Roland Garros. Po 40 letech navázala v Paříži na úspěch Hany Mandlíkové.

Antonín Ondra (na snímku vlevo) se svou nejslavnější svěřenkou Barborou Krejčíkovou.
Byla pilná, ale nechtělo se jí běhat. Fajn holka, říká o Krejčíkové první kouč

„Nemůžu uvěřit, že se to stalo,“ žasla česká hrdinka. Životní triumf věnovala zesnulé trenérce Janě Novotné. „Strašně mi chybí, dala mi hodně rad, má na tom obrovskou zásluhu. Vím, že na mě ze shora dohlížela. Než odešla, řekla mi: Užívej si tenis a vyhraj grandslam. Věřím, že je teď šťastná,“ zadržovala slzy. 

Krejčíková si v Paříži vydělala 1,4 milionu eur (zhruba 35,6 milionu korun) a poprvé se dostane do TOP 20 světového žebříčku WTA.

Velké finále začalo pro nervózní Krejčíkovou hrůzostrašně. Hned v prvním gamu totiž ztratila podání. Už poněkolikáté na turnaji ale dokázala, že krizové momenty zvládá. Krejčíková se uklidnila a pak se rozjela. Předvedla šňůru šesti her v řadě a první sadu ovládla 6:1.

V druhém setu se ale karta zcela obrátila. Pavljučenkovová vyhrála první tři gamy a byla na koni. Za stavu 5:2 si Ruska vzala medical time-out a nechala si ošetřit stehenní sval. Po návratu na kurt pokračovala v rozdělané práci, Krejčíková vzala podání a set dotáhla do vítězného konce.

Finálové drama gradovalo v třetím setu za stavu 3:3. Krejčíková brejkla Rusku čistou hrou, následně udržela svůj servis přes shodu a rázem vedla 5:3. Při podání Pavljučenkovové pak promarnila dva mečboly.

Barbora Krejčíková s trofejí z Roland Garros
Reakce po triumfu? Tenisový svět je z Krejčíkové paf, legendám spadla brada

Do stejné situace se dostala i při vlastním podání a šanci na titul už si vzít nenechala. „Jsem super šťastná," jásala Krejčíková. S pohárem v ruce si pak vyslechla českou hymnu.

Pařížská pouť Krejčíkové ještě nekončí. V neděli si zahraje s Kateřinou Siniakovou i finále čtyřhry. Krejčíková se tak může stát první tenistkou po 21 letech, která na French Open získá tituly ve dvouhře i čtyřhře. Naposledy to dokázala domácí Mary Pierceová v roce 2000.