Třetí nejvyšší soutěž ale bude klub FBC DDM Děčín hrát opět v novoborské sportovní hale. „Toto je opravdu už k pláči, upřímně řeknu, že za vedení města a jejich komunikaci v tomto ohledu se stydím,“ natvrdo říká vedoucí klubu Tomáš Štěpánek.

Pocity po postupu do Národní ligy musí být báječné.
Pocity jsou samozřejmě příjemné. Byl to jeden z předsezónních cílů, minulý rok se nám play-up nepovedlo. Letos byl tým vyzrálejší. Je to krásný dárek k dvacetiletému výročí klubu. Jsem na všechny kluky hrdý. Velké poděkování patří celému týmu – mladším i starším klukům a hlavně trenérovi Zdenkovi Vážnému. Ten je pod úspěchem výrazně podepsaný.

Vy jste ale pomáhal k postupu přímo na hřišti. Jak jste si to užíval?
Jsem rád, že jsem u toho mohl být. Je pravda, že jsem klukům vypomohl až ke konci základní části. To, že jsem dal gól, potěší, ale nebyla to má hlavní úloha. Více jsem si vážil všech těch fanoušků, kteří za námi dorazili. Všichni jsme si to před nimi užili, ještě teď mám husí kůži.

V čem byl letos Děčín lepší oproti minulému play-up?
Vyzrálejší a bojovnější. Minulý rok jsme nevěděli, co od play-up očekávat. Některé kluky to semlelo. Letos jsme věděli, do čeho jdeme, ani do jedné série jsme v hlavách nešli jako favoriti, byli jsme pokorní a věděli, že úspěch přijde s velkým odhodláním a bojovností. Tím jsme soupeře převýšili ve všech zápasech.

Vše bylo extrémně vyrovnané, vždyť všech pět zápasů skončilo rozdílem jediné branky.
Za ty zápasy jsme neskutečně rádi. Hrát pod tlakem kluky zlepšuje a připravuje na lepší soutěže. Každý zápas byl jiný, byli jsme připraveni na všechno, dle slov trenéra Vážného nás nesmí zaskočit, pokud soupeřům z hlavy vyskočí Martaň. Myslím, že přístup k zápasům byl tím jazýčkem na vahách.

Co bylo vaší hlavní předností v cestě za postupem?
My jsme základní část nezakončovali v nějaké dobré formě, paradoxně nám to pomohlo. Sedli jsme si na zadek. Vsadili jsme na bojovnost a odpovědnou hru. Záda nám kryl skvěle chytající Petr Miško.

Co pro klub znamená účast v třetí nejvyšší mužské soutěži?
Zadostiučinění pro kluky z A týmu. Pro klub jako takový se nic nevýrazně nemění. V halových podmínkách, které máme, jsme unikát. Budeme se chtít více zaměřit na propagaci domácích utkání, chceme ukázat, že v Děčíně se hraje slušný florbal. Národní ligu jsme chtěli po postupu do divize do tří let. Povedlo se nám to do dvou. Do další sezóny je to další motivace, jsem zvědavý na náročnost národní ligy a nové soupeře.

Jak jste spokojení s probíhající sezónou u mládeže?
Poslední roky nám mládež dělá velkou radost, klub je na práci s mládeží hodně založený. Dobrou reklamu dělá v celém ústeckém a libereckém regionu. Na mládež a všechny trenéry jsem velice hrdý. Je to budoucnost klubu a již nyní se to promítá právě v mužích. Dalším vrcholem sezóny bude vystoupení dorostu na republikovém mistrovství.

Město bohužel opět odložilo záměr výstavby nové haly. Pro vás to je jistě demotivující zpráva.
Už je to opravdu k pláči. Upřímně řeknu, že za vedení města a jejich komunikaci v tomto ohledu se stydím. Město nemá vůbec žádnou snahu, o problému ví několik let a všichni jen přikyvují. Ale když se má lámat chleba, tak za dveřmi dají od sportujících dětí ruce pryč. Hala má sloužit sportující mládeži, je to smysluplný projekt. Mám zmapované celé severní Čechy. Všichni se chytají za hlavu, když jim řeknu, že naše padesátitisícové město nemá hlavu pro kolektivní sporty. Vyjma basketu a tenisu. Co mě hodně štve? Že nejsou vyrovnané podmínky.

S Petrem Miškem jsme se shodli, že skvěle reprezentuje město Děčín. Ale bohužel v Novém Boru.
Jsme hrdí hráči z Děčína, jako jiní amatérští sportovci do toho dáváme neskutečně energie. Reprezentovat město by doma chtělo více sportu. Hala není jen pro florbal. Podle mé analýzy, kterou má i město a nějaký čas se jí ohánělo, bude nová hala sloužit více než sedmi stovkám sportovců. Je to městu málo? Váží si sportujících dětí? Do novin a před volbami vám všichni řeknou ano. Reálně na každé schůzce slyším, proč to nejde.

Na řadě jsou oslavy postupu, ale také práce a příprava na třetí ligu. Jaké budou?
Oficiální oslavu teprve přichystáme, práce k nové sezóně započnou v nejbližších dnech, budou pohovory, z nich se odvinou další kroky pro další sezónu. Příprava začne v květnu. Sezóna ještě úplně neskončila, mládež ještě pořád hraje. Blíží se florbalový Děčín a letní turnaje.