„Problémem jsou finance. Operujeme se stejným rozpočtem, ale prostě jsme potřebovali více peněz. Je to logické, důvodem je zdražování. Potřebovali jsme o třetinu vyšší rozpočet. Už minulý rok jsme dávali ze svého sto tisíc. Čekali jsme na rozhodnutí Ústeckého kraje, na konci dubna jsme to museli rozseknout. Já jsem byl pesimista už před měsíncem,“ řekl Jan Novota, jeden z organizátorů posledního ročníku. Pomyslné žezlo převzal po Jiřím Víchovi.

Kolik peněz bylo potřeba na Tour de Feminin sehnat? „Minulý rok to bylo 1,4 milionu, teď bylo potřeba sehnat dva miliony. Kraj jsme požádali o 600 tisíc. Samozřejmě jsme poptávali partnery, zjišťovali ceny všech položek,“ dodal Novota.

Právě 2. května přiletěla nemilá zpráva. Tour se prostě letos nepojede. „V loňském roce se povedlo nastavit organizační úroveň našeho závodu velmi vysoko, o čemž vypovídá letošní rekordní počet 41 přihlášených týmů z celého světa. Tento rok jsme nechtěli takto nastavenou laťku snižovat a protože se do konce dubna díky mnoha okolnostem nepodařilo naplnit naše představy o kvalitní organizaci, rozhodli jsme se s těžkým srdcem letošní ročník Tour de Feminin vynechat a ušetřený čas a energii věnovat raději přípravě ročníku 2023, kterým se chceme s novým termínem pevně usadit v kalendáři UCI,“ má jasno Novota.

„Opravdu věříme, že i s vaší podporou se podaří příští rok závod uspořádat. Zůstaňte nám, prosím, věrní. Držme si společně palce, ať tuto překotnou dobu všichni úspěšně přežijeme a můžeme se zase v poklidu více věnovat krásným věcem jako je sport a kultura,“ dodal na závěr.

Tour de Feminin vznikl v roce 1998. Základní tábor má v Krásné Lípě, jezdí se ale v Rumburku, Varnsdorfu nebo ve Šluknově. Kdo vyhrál loňský ročník Tour de Feminin? Britská závodnice Joscelin Lowden ze stáje Drops LeCol.