„Poslední dvě akce nebyly žádná paráda. Cítím se na lyžích velmi dobře, ale jako bych stále hledal formu, která by mne posunula na lepší pozice. Na olympiádě může být ale všechno jinak," sdělil Deníku dvojnásobný otec, sportovní hvězda z Děčína.

Letošní olympiáda se bude konat v Rusku, konkrétně v Soči. Jak se do dějiště zimních her těšíte?

Minulý rok jsme tam byli na testovacím závodě, do té doby jsem v Rusku vlastně ani nebyl. Po sportovní stránce jsou tak velké závody diskutabilní, ale já se těším. Působí to na mne exoticky, je to takové speciální, a to se mi prostě líbí.

Takže olympijská trať vás nemůže ničím překvapit?

To sice ano, ale je dost těžké říci, jak trať bude v době závodu vypadat. Nějaké nákresy přišly, ale asi se to bude ještě měnit. Napadne hodně sněhu a vše bude rázem jinak. Ale myslím si, že pro diváky to bude velmi atraktivní trať.

Těšíte se, že se v Soči setkáte s dalšími českými reprezentanty?

Naše část bude trochu mimo hlavní dění. Určitě se tam budu potkávat s Evou Samkovou, Ondřejem Bankem, nebo Kryštofem Krýzlem. Ve Vancouveru jsme byli v olympijské vesnici. Nebyl problém potkat rychlobruslařky nebo hokejisty.

Poslední dva závody v rámci SP ve Francii a Rakousku se vám výsledkově nepovedly. Kde byla příčina?

Nebylo to povedené, už si na to ani nemohu vzpomenout (smích). Na lyžích se cítím opravdu dobře, ale zatím se mi to nepodařilo na trati prodat. Podle toho také vypadají mé výsledky.

Jaká bude poslední přípravná fáze před odletem do Ruska?

Od posledních závodů se bude dva týdny intenzivně ve Francii trénovat. Ale zase se to nesmí přehnat, abychom se tolik neunavili. Zhruba tři dny pak ještě budu doma s rodinou a 11. února odlétám směr Soči.

Až 11. února? Proč tak pozdě? Hry přece začínají o čtyři dny dříve.

To je pravda, důvod je jednoduchý. Tréninkové podmínky v Soči nejsou tak dobré, proto budu do poslední chvíle ve Francii. Je pravda, že hodně sportovců tam bude už na zahájení, ale pro mne by to bylo asi příliš brzo (úsměv).

Už jste se nějak zajímal o to, jak bude vypadat vaše ubytování?

Abych pravdu řekl, zatím jsem to neřešil. Tento týden tam odletěl servisák, ten všechno zjistí a předá mi potřebné informace.

Váš závod se pojede 20. února. Jaký bude do té doby v Soči váš program?

Myslím si, že 12. února nás čeká společná prohlídka společně se všemi sportovci v našem areálu. Následné dva nebo tři dny se bude ještě trochu trénovat, času bude i tak relativně hodně.

TOMÁŠ KRAUS fasuje oficiální oblečení na ZOH.Hodně se spekuluje o bezpečnosti celých her. Vy sám nemáte žádné obavy?

Určitě jsem to nějak vnímal, hodně se o tom mluvilo a napsalo. Ale tím se člověk nesmí zatěžovat, musím se hlavně soustředit na vlastní výkon. Rusko je velká země a já pevně věřím, že se o celkovou bezpečnost dobře postarají.

Můžete už nyní prozradit, s jakým umístěním byste byl na olympiádě spokojený?

Je to strašně těžké to takhle dopředu odhadnout. Samozřejmě bych byl hodně šťastný, kdybych dosáhl na medaili. To by byla fantazie. Ale pokud ze sebe vydám všechno a nedosáhnu na bednu, budu i tak velmi spokojený.

Před čtyřmi lety jste byl ve Vancouveru horkým favoritem na medaili. Letos už se s vámi asi tak nepočítá. Myslíte si, že by to mohla být výhoda?

To souhlasím, mohla by to být výhoda. Mohu vlastně hlavně překvapit. Nejsem pod takovým tlakem jako před čtyřmi lety. Humbuk, který kolem mne tehdy byl, nebyl moc příjemný.

A kdo je podle vás horkým favoritem na zlatou medaili?

Těch žhavých adeptů na zlato bude několik. Dva závody SP vyhrál Kanaďan David Duncan, silní jsou závodníci ze Švýcarska. Rakušan Andreas Matt vyhrál velmi hezký závod, jehož trať byla velmi podobná té olympijské.

Stále uvažujete o prodloužení kariéry. Může vám v rozhodování pomoci právě výsledek z olympijského závodu?

Určitě mne to ovlivní, ale ještě nevím jak (smích). Ale moc jsem se tím nezabýval, nedělalo by to dobrotu. Pokud budu pokračovat v kariéře, tak pro mne bude důležité, abych věděl, proč budu pokračovat. To je základ.

Přemýšlel jste už o tom, co budete dělat, až definitivně ukončíte vaši kariéru?

Rodina a sport mně zaberou opravdu hodně času a energie. Do nějakého podnikání se asi nepohrnu. Komunikuji s lidmi ze svazu a olympijského výboru. Rád bych se motal kolem sportu, provozuji ho od mala. Necháme se překvapit.