„My vlastně pomáháme rodičům, aby se jejich děti hýbaly a neseděly doma," prozrazuje Ludmila Rychnovská z klubu SK Atletika pro děti o. s.

Co si vlastně pod takovým názvem klubu může široká veřejnost představit? „Náš klub navazuje na projekt Českého atletického svazu. Pod sebou máme zhruba 120 dětí. Ty jsou rozděleny do dvou skupin. V atletické školce se učí běhu, skoku, základním pohybovým dovednostem a schopnostem i manipulaci s míčem.

Starší děti jsou v atletické přípravce. Ty se učí základním úchopům technických disciplín, jako je oštěp, disk nebo koule, a zaměřují se více na běžecké disciplíny, a tím se pomaličku přibližují k opravdové atletice. Nyní máme šest trenérů, připravujeme rekvalifikační kurz, takže se stav trenérů zvýší na deset. Samotný klub vznikl v roce 2011, s dětmi pracuji už déle, jelikož jsem bývala pod hlavičkou ASK Děčín. Nechceme s tímto klubem bojovat, ale každý z nás nabízí dětem rozdílné podmínky," vysvětluje zakladatelka klubu.

Klub využívá atletický stadion ASK Děčín.

„Platíme tu paušál, v zi- mě máme svou tělocvičnu a v dubnu bychom se měli opět vrátit na atletický ovál," zdůrazňuje Rychnovská.

Cíl klubu je jasný děti a radost z pohybu.

„Je to taková služba rodičům na využití volnočasových aktivit pro děti hravou formou. Prostě aby děti něco dělaly. Já osobně se klubu věnuji každý den krom úterý. Je to časově náročné, ale díky rodičům, kteří se chtějí podílet na tréninku, vše zvládáme. V září jsme otevřeli kroužek dětské atletiky i v Jílovém, kde probíhá trénink 2 x týdně.

Nyní máme v plánu se i na žádost rodičů pro příští rok přihlásit do krajských přeborů družstev a ponechat si tak ještě ml. Žactvo. Také doufám, že děti, které od nás budou vycházet, plynule přejdou do ASK Děčín," vysvětluje milovnice atletiky.

Ludmila Rychnovská také jednou týdně navštěvuje tréninky Fotbalové akademie Petra Voříška Děčín, kde dává pohybové základy těm nejmenším fotbalistům.

Klub se snaží děti zabavit po celý rok.

„Čtyřikrát ročně pořádáme soustředění, děti chodí na rehabilitace, jezdí na kole a pro-vozují mnoho dalších činností. Máme tu děti od pěti do jedenácti let. Na přání rodičů tu ale ještě necháváme mladší žactvo. Momentálně máme v Děčíně plný stav a očekáváme, že se nám dětmi naplní i kroužek v Jílovém," s úsměvem říká Rychnovská.

Případní zájemci najdou všechny informace na: www.atletikaprodeti.cz.