Tradiční závod FoFr cup, který se jede už poosmnácté, je situován v turisticky oblíbené obci Prysk. Závod určený pro všechny výkonností kategorie nabízí tradičně skvělé výkony vynikajících jezdců i zážitek pro sportovní nadšence. Trasa dlouhá 30,6 km vede po zpevněných a lesních cestách prostředím CHKO Lužické hory, v okolí turisticky atraktivních a oblíbených obcí Prysk, Mlýny a Kytlice.

Vybraná místa sobotní trati nabízí neopakovatelné úseky a výhledy, kvůli kterým stojí zato přijet závodit. Na své si díky rychlé, atraktivní a nenáročné trati přijdou jak nejlepší závodníci, tak i hobby cyklisté.

Kromě tradičně silné konkurence může být pro nejlepší závodníky výzvou i útok na traťový rekord 1:01:46, který v loňském ročníku stanovil Jan Strož. Naopak nenáročný profil závodu a atraktivní prostředí může být lákadlem pro hobby cyklisty, kteří si chtějí vyzkoušet srovnání se zkušenými jezdci, nebo jen strávit aktivně sobotní odpoledne.

Dalším lákadlem bude také přímá konfrontace závodníků napříč kategoriemi. V posledním ročníku byl souboj o nejlepšího dramatický až do konce a letos se dá očekávat obdobný průběh. Jan Matoušek musí dohánět ztrátu z nedokončeného prvního závodu na Jehle, a tak bude chtít maximum bodů.

To si ale nenechá líbit Tomáš Barták, Matouškův přímý konkurent z kategorie. Po Malevilském úspěchu bude chtít na podobné vlně pokračovat i Jan Novota a mužům nenechá nic zadarmo. Je jisté, že rozhodně bude na co koukat!

Součástí hlavního závodu bude také vložený závod „Hajtra cup závod hajter všeho druhu a věku". Vezměte své staré dědovo kolo, oblečte se do recesistického obleku a přijeďte si objet okruh spolu se závodníky. Fantazii se meze nekladou, hlavním posláním je pobavit sebe i ostatní. Všichni účastníci „Hajtra cupu" budou zvlášť zaznamenáni do výsledkových listin.

Pro doprovod závodníků nebo jen pro diváky, kteří se přijdou podívat, přichystali pořadatelé zajímavou novinku. Šest vybraných závodníků dostane speciální čip GPS tracker díky němuž diváci v prostoru startu a cíle mohou sledovat dění na trati. Data z trackeru se budou živě přenášet a promítat v diváckém prostoru a budou komentovány moderátorem závodu.

Pro závodníky do 15 let je připraven okruhový XC závod dle vypsaných kategorií. Opět bude příležitost sledovat mladé závodníky, kteří si nedávají nic zadarmo a během závodu se nebojí použít ostré lokty.

Dokonce i v nejmladších kategoriích Naděje I a II byly v předchozích závodech vidět vyrovnané boje o umístění a v Prysku tomu určitě nebude jinak.

Prezentace závodu bude probíhat od 10:00 na koupališti v Horním Prysku. Start prvních dětských kategorií je v 11:00. Hlavní závod startuje ve 13:30. Samozřejmostí je zajištění hudebního doprovodu, občerstvení, komentování závodu nebo i koupaliště. Každý závodník na hlavní trase dostane poukázku na jídlo a pití v ceně závodu.

Celý závod bude samozřejmě také zajištěn zdravotnickou skupinou Záchranáři Česká Kamenice. Další informace najdete na www.pekloseveru.cz nebo také na www.facebook.com/peklose veru. Na závody vás zve Oddíl cyklistiky Česká Kamenice o. s.

MARTIN VIKTORA