Narodil se 25. 1. 1936 v Praze, s boxem začal ve čtrnácti letech v děčínském klubu Sociakol – Kovo Děčín. Trenéři rychle rozpoznali jeho talent. Vedli ho k technickému boxu, ke kterému, jak se ukázalo, měl vynikající předpoklady.

Po ročním tréninku vstoupil Karel Schneider jako patnáctiletý poprvé do ringu. 
25. 5. 1951 vyhrál ve váze muší do 51 kg na body s jednatřicetiletým borcem Svobodou, což bylo tehdy možné. Do doby, než box v Děčíně dočasně zanikl, vybojoval tehdy Karel Schneider celkem 15 utkání. Kromě toho ještě hostoval 
v boxerských oddílech v Litoměřicích, Kralupech a Chomutově. Potom odešel do Ústí nad Labem.

Poté, co v roce 1954 založil Josef Janoušek v Děčíně oddíl Lokomotiva, z Teplic přišel Antonín Nekola, který se ujal funkce boxujícího trenéra. Tím začala nejslavnější epocha tohoto sportu v našem městě. Karel Schneider se vrátil a ještě před nástupem na vojenskou prezenční službu se stihnul stát mistrem České republiky ve welterové váze. To mu pomohlo, aby na vojnu nastoupil do tehdy špičkového armádního oddílu ÚDA Praha. Zde se setkal s borci Petřinou, Törem, Caplem, Netukou a dalšími. Klub trénoval olympijský vítěz z Londýna a mistr Evropy 1949 z Osla Julius Torma.

Když v roce 1957 odcházel do civilu František Capl, přijal nabídku z Děčína a stal se hlavním trenérem Lokomotivy. Do Děčína se vrátil i Karel Schneider, který pod jeho vedením dosáhl svých největších úspěchů.

Byla to doba velkých úspěchů celého oddílu, který vybojoval postup do 1. celostátní ligy, což se do té doby žádnému jinému děčínskému oddílu nepodařilo.

V letech 1959-61 byl Karel Schneider v republikovém žebříčku třetí ve váhové kategorii do 75 kg. V této kategorii se v roce 1959 stal mistrem Severočeského kraje a v Hradci Králové vybojoval dokonce titul mistra České republiky. Bojoval i o účast na mistrovství Evropy ve Švýcarsku. 
V roce 1961 se jako reprezentant ČSR zúčastnil mistrovství Evropy USIC – železničářů v Magdeburgu, kde získal stříbrnou medaili v kategorii do 75 kg. O tři roky později na stejném turnaji tentokrát 
v polském Štětíně skončil bronzový.

V průběhu své kariéry se Karel Schneider utkal s takovými borci, jako byli z našich Straka, Kapín, Kuchta, Pekár, Holubovský, Kočí, ale i s mnoha zahraničními. S Finem Kalevi Kanto také odboxoval svůj poslední zápas za Lokomotivu Děčín. Bylo to 8. 1. 1968 v Helsinkách v zápase proti TUL Helsinky.

Jeho celková bilance je 
224 utkání, z toho 29 mezinárodních. Ve 179 zápasech zvítězil, 10 zápasů skočilo nerozhodně a jen 35 krát soupeřům podlehl.

PAVEL SINKO