Benešovský MTB enduro závodník Milan Myšík hájící barvy stáje Cannondale KUR enduro ukončil dlouhou sezónu úspěšně. Minulý víkend v německém Treuchtlingenu obhájil 3. místo v Central European Enduro sérii.

Poslední závod České enduro série 2018 se jel netradičně na Ještědu. Cannondale KUR enduro tým zde měl plné zastoupení – Myšík, Višnovský, Vaner, Řídký a Krsek. V elitní kategorii startoval Myšík s domácím Matějem Višnovským. Byl to právě Milan Myšík, který chtěl zaútočit na letošní první podium v elitní kategorii. Benešovský biker, který letos nejlépe skončil čtvrtý a kterému ani nešlo o celkové pořadí, jelikož vynechal dva závody seriálu, jel velmi rychle. V jeho jízdě nechyběla dynamika a dravost a přestože v poslední závěrečné RZ dvakrát vyjel mimo trať dojel si pro skvělé druhé místo.

„Jsem moc rád, že mi konečně vyšel závod v nejpopulárnějším českém seriálu. Ty tratě, na kterých se jezdí, mi vůbec nesedí, ale Ještěd je jeden ze dvou, které mám rád, kde je většina sjezdových úseků a zároveň hodně šlapání v měřených erzetách. Druhé místo je mým nejlepším výsledkem v enduro sérii vůbec, jen mě mrzí dvě velké chyby v poslední erzetě, kterými jsem přišel o možnost bojovat o vítězství,“ zhodnotil závod na Ještědu pětadvacetiletý biker. Druhým zástupcem v kategorii Elite byl domácí Matěj Višnovský, který se nevyvaroval ošklivého pádu, ale i přes něj skončil desátý v kategorii a celkově devatenáctý.

Vítězství si v kategorii Masters 30-39 let připsal Jan Vaner, který pomáhal ještědský závod připravovat. V celkovém pořadí všech závodníků bral krásné desáté místo a vzhledem k vítězství v jeho kategorii neohroženě ovládl i celý seriál. „Tři vítězství v jednotlivých závodech mi zajistili po přestupu z elitní kategorie do kategorie mladších masterů celkové vítězství v enduro sérii. Sezóna proběhla úspěšně a hlavně jsem rád, že jsem jí přežil ve zdraví,“ pravil spokojený Jan Vaner.

Junior Dominik Řídký skončil v nabité juniorské konkurenci pátý a Martin Krsek v Masterech 40+ třináctý.

POHODOVÉ SKOTSKO

Uběhlo pár dní, když už Myšík seděl v letadle do Skotska, kde se konal poslední závod seriálu Mistrovství Evropy. „Závody ve Skotsku jsem pojal spíš dovolenkově, po celé sezóně je člověk utahaný z nekonečného cestování a já si řekl, že tamní krajinu ukážu rodičům a přítelkyni. Tak jsme si hned druhý den po příletu vyšlápli na Ben Nevis, nejvyšší horu Spojeného království“, přiznal biker, který se ve Skotsku zúčastnil teprve prvního závodu seriálu ME.
Milan Myšík v závodě plném zvratů a erzet, ve kterých nechybělo vůbec nic co k modernímu enduru patří, dojel na šestém místě. „ Za šesté místo jsem vskutku rád, chtěl jsem být v nejlepší desítce a to se podařilo. Zajímalo mě, jak celý seriál probíhá, protože když seženu finanční zabezpečení, chtěl bych evropský seriál objet příští rok kompletní,“ odtajnil své plány na budoucí rok.

Aby toho cestování a závodů nebylo málo, vydal se Myšík na závěrečný podnik Central European Enduro sérii do neměckého Treuchtlingenu. V krátkém závodě, kde nejdelší z erzet měla dvě minuty, skončil Myšík sedmý, což ho v celkovém pořadí vystřelilo na celkové třetí místo v tomto seriálu, který se jezdí druhým rokem.

Nyní už čeká na benešovského závodníka zasloužený posezónní odpočinek a pak hned příprava na příští sezónu.