Posledním letošním velkým mezinárodním závodem pro dospělé bylo Mistrovství světa v kanoistickém maratonu v Gyoru.

„Jako vždycky při závodech v Maďarsku čekala na závodníky bouřlivá atmosféra vytvořená početnými domácími fanoušky. Na obtížné trati s nízkým stavem vody v Malém Dunaji se vydaly ženy na šest okruhů v celkové délce 26 kilometrů. Na muže čekal ještě jeden okruh navíc, který zakulatil délku tratě na rovných 30 kilometrů," prozradil úvodem Tomáš Charvát z TJ Kajak Děčín.

A právě děčínský klub měl ve startovním poli jedno želízko v ohni. „Lenka Hrochová se stejně jako na loňském šampionátu postavila na start v závodě deblkajaků společně se singlovou šampionkou Annou Kožíškovou a podařilo se jim obhájit stříbrnou medaili z minulého mistrovství světa v Oklahomě," radostně pravil Charvát.

Naše děvčata sice na nervozním startu ve vlnách trochu zaváhala a úvodní čtyřkilometrový okruh pouze dotahovala vedoucí skupinu, ale pak se již pevně usadila ve skupince favoritek, z níž poměrně záhy vykrystalizovala trojice budoucích medailových posádek. Ve druhé polovině závodu se v mělčinách a při přebězích i tato trojice rozdělila a česká loď, sice s jasným odstupem téměř minuty na vedoucí duo Maďarska, už celkem v pohodě odrazila nápor dotírajících Italek a s více než půlminutovým náskokem dojela pro další velkou světovou medaili.

V posledních třech letech český deblkajak nikdy nechyběl na stupních vítězů a po bronzu z Kodaně a stříbru z Oklahomy letos přidal další stříbro. Na Lenčiny úspěchy se na konci září pokusí navázat Ivana Boháčová, která byla nominována do národního výběru pro Závody OH nadějí v Polsku. Boháčová by se při svém prvním startu v národním dresu v konkurenci nejlepších 15 – 17letých reprezentantů měla představit na 500 metrů v deblu a na jednokilometrové trati na singlu.

První jistota pro OH v Riu

Zatímco závodníci teprve bojují o účastnická místa, tak po MS již byla definitivně potvrzena nominace rozhodčích pro kanoistické soutěže při OH v Riu. Je velkým úspěchem jak české, tak děčínské kanoistiky, že mezi vybranými rozhodčími je i děčínská zástupkyně Hana Charvátová. Čeká ji tak po Pekingu 2008 a Londýně 2012 již třetí účast při OH regatě.