„Změnili čtyři pět míst, při tréninku jsem proto udělal asi tři chyby a určitě jsem byl o dost pomalejší. Takže jsem šel do ‚kvaldy' a vůbec jsem nevěděl, jak to spravit," líčil Kraus. Nakonec ale chyboval pouze na jednom ze skoků v prostřední pasáži, který přeletěl, na horním mezičasu měl ze všech závodníků dokonce osmý nejrychlejší čas.

„Spadl jsem tam do díry, tam jsem něco ztratil. Ale jinak jsem to celkem prošlapal," řekl. Škobrtl i trochu na startu, ale to se na času prý nepodepsalo. „To jsem nevnímal jako nějakou chybu, byla to nerovnováha, která je v jízdě dobrá, protože si (soupeři) za tebou myslí, že padáš a leknou se a trochu zpomalí," poznamenal s úsměvem Kraus.

Obvyklé to moc není, aby se po úvodních trénincích změnila trať. „Chtěli to asi trochu zatraktivnit a udělat místa na chyby, což se jim podařilo," upozornil zkušený lyžař. „V těch čtyřkách to bude vidět, jak někdo udělá chybu, propadne se. Budou velké rozdíly mezi dobře a špatně projetýma boulema," tušil Kraus.

Po kvalifikaci měl dobrou náladu, vždyť v této sezoně vynechal úvodní klání v Nakisce, pak se závody nekonaly vinou nedostatku sněhu a jeho jediné dva starty ve Val Thorens skončily právě kvalifikační jízdou. Ve čtyřech lidech Kraus letos ještě nejel.

Jeho prvními soupeři sezony budou ve čtvrtém osmifinále domácí favorit Andreas Matt, někdejší vicemistr světa a stříbrný olympijský medailista z Vancouveru, Němec Paul Eckert a Rus Jegor Korotkov, který obsadil páté místo na olympijských hrách v Soči. Postoupí dva.

„Bude se to pořád míchat, bude to pěkný závod, bude se předjíždět," tušil Kraus. A bude na to třeba i dost sil. „Dole jsem se dneska totiž cítil docela tuhej, kolik tam bylo boulí. Říkali to všichni, že to není možný, jak jsou po minutové trati vyřízený," poznamenal Kraus.

Tradičně na MS bude jedním z klíčových bodů start a hlavně vjezd do první levotočivé zatáčky. Před ní je malý přejezd boulí a větší skok. „Když se obojí udělá dobře, může se získat. Ale jak do první zatáčky vjedeš ve vnitřní dráze vzadu, máš problém," popsal skikrosař. Sám se tím ale příliš nezabýval. „Co na mě zbude, to využiju," pousmál se.