Bývalý mistr světa a vítěz SP Kraus usiloval o výhru marně od března 2009, kdy stanul na nejvyšším stupni v La Plagne. Před třemi týdny díky třetímu místu v Les Contamines ukončil děčínský rodák téměř dvouleté čekání na umístění na pódiu a dnes už nenašel žádného přemožitele.

V Grasgehrenu přitom Kraus obsadil v kvalifikaci až 27. místo. Důvodem ale byla skutečnost, že jel do tratě jako první ve špatných sněhových podmínkách. „Strašně sněžilo, nebylo to projeté. Byl jsem rád, že jsem se kvalifikoval," řekl v rozhovoru pro ČTK.

Ve vyřazovacích jízdách byl až na jednu výjimku suverénní. V nevlídném větrném počasí a sněžení vyhrál osmifinále a čtvrtfinále a z druhého místa se dostal do finále, v němž triumfoval svým typickým způsobem start-cíl.

Tradičně se mu dařily starty. „Startoval jsem výborně až do finále. Jely mi lyže, spojilo se to dohromady. Je to super," radoval se.

Ve finále musel v závěru odolávat především atakům Kanaďana Tristana Tafela a třetího Victora Öhlinga-Norberga ze Švédska, ale vítězství si od o šestnáct let mladších soupeřů vzít nenechal.

„Oni to tak neberou. Vědí, že se mnou mají problém, že se rozhodne na trati. Ale je to potvrzení, že jsem dobře připraven, že to funguje," prohlásil. „Už několik let od nich poslouchám, jestli už nebudu končit, tak nebudu," usmíval se.

Do vyřazovacích bojů se dostal také Jakub Kopřiva, který po postupu do čtvrtfinále obsadil životní 16. pozici. Mezi ženami byla Nikol Kučerová třiadvacátá, Tereza Chárová osm míst za ní.

První závod se měl jet v Grasgehrenu v sobotu, kvůli novému sněhu byl však zrušen. „Bylo tady strašné počasí. Dva dny sněžilo, foukalo, pršelo, nedostali jsme se na kopec," řekl Kraus. „Vypadalo to, že se to vůbec neodjede, ale nakonec jeden závod udělali."

Světový pohár pokračuje za dva týdny olympijskou generálkou v Soči, víkend nato se pojede v Harrachově. „Říkám to od začátku sezony, že jsem zdravý, mám chuť, formu a výkony jsou slušné. Chci vyhrát i v Harrachově, tam to je pro mě jeden ze dvou vrcholů sezony," zopakoval.

Světový pohár ve skikrosu v Grasgehrenu (Německo):

Muži: 1. Kraus (ČR), 2. Tafel (Kan.), 3. Öhling-Norberg (Švéd.), 4. Niederer (Švýc.), …16. Kopřiva, 59. Čech (oba ČR).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 12 závodů): 1. Fiva (Švýc.) 424 b., 2. Niederer 423, 3. Kraus 322, …46. Kopřiva 15.

Ženy: 1. Davidová (Fr.), 2. Manhardová (Něm.), 3. Bergerová-Sabbatelová (Fr.), 4. Simmerlingová (Kan.), …23. Kučerová, 31. Chárová (obě ČR).

Průněžné pořadí SP (po 8 z 12 závodů): 1. Smithová (Švýc.) 416, 2. Davidová 371, 3. Serwaová (Kan.) 301, …35. Kučerová 23, 38. Chárová 19.