„Ztratit závod z prvního místa, to je vždycky k naštvání. Dole jsem si říkal, že tohle bych ve svým věku přeci dělat neměl," uvedl po závodu zklamaný Kraus.

Když ho z vedoucí pozice odsunul Andreas Matt, bylo to po jeho malé chybě v zatáčce. „A pak jsem ty chyby dělal dál. Říkal jsem si, i s těmi chybami se dá postoupit, a před cílem to tak vypadalo, ale nevyšlo to, bohužel," komentoval fotofiniš s Němcem Paulem Eckertem. „Ale byl to pěkný souboj," snažil se najít pozitivní stránku.

Po startu jel první. „Nechal jsem se pak trochu rozhodit Andym (Mattem), který skákal boule, které já jsem prošlapával, potom jsem pořádně nezavřel poslední zatáčku a nedoskočil jsem poslední skok," vypočítal Kraus největší chyby.

Těsný boj ale čekal. „Těch dvaatřicet závodníků je tak vyrovnaných, že je těsná každá jízda," upozornil. „Cítil jsem se na postupy, ale takový je sport," podotkl.

O postup z druhého místa přišel těsně před cílem, když ho předjel Eckert. Kraus totiž poslední skok prošlápl moc a dopadl na hranu. „Kdybych letěl moc vysoko, tak bych taky ztratil hodně, tak jsem chtěl najít optimální míru sešlápnutí, ale přehnal jsem to," uznal Kraus.

Fotofiniš dlouho řešili rozhodčí. „Tušil jsem, že to neklapne, jak jsem byl na posledním skoku krátkej, tak mě dojížděl a s tou rukou byl vepředu," přiznal Kraus.

Kraus byl na šestém MS, dvakrát ho vyhrál, jednou byl čtvrtý. Světovému poháru kraloval ve čtyřech sezonách. Sedmadvacetkrát byl na stupních vítězů, z toho patnáctkrát vyhrál včetně závodu právě v Kreischbergu v lednu 2006.

Dnes mu ale mohla uškodit i skutečnost, že osmifinále byla jeho první jízda ve čtyřech v sezoně. „Určitě je to jedna z věcí, která mi nepomohla," usoudil.

Nyní ho čekají za dva týdny dva závody Světového poháru v Arose. „Tam pojedu, budu se snažit spravit si chuť," plánoval. Že byl na posledním MS, to je prý jistota. A není vyloučeno, že letošní sezona bude rovněž jeho poslední.

„Rozhodující je, že tento závod byl další, který mě strašně bavil," upozornil Kraus, že neztrácí motivaci. Na sezonu se navíc připravoval s novým týmem, jehož členem je i čerstvý mistr světa Filip Flišar ze Slovinska.

„Je možné, že bych si to ještě o rok prodloužil. Ale je jasné, že konec na MS jsem si představoval trochu jinak. Věděl jsem, že při určité konstelaci jsem měl na to vyhrát," prohlásil.