Jubilejní 30. ročník opět nezklamal. „Byl to úspěšný ročník. Už jen z toho důvodu, že jsme tu měli rekordní počet 183 závodnic. Byly tu například národní týmy Japonska a také Nového Zélandu, který přiletěl jen kvůli našemu závodu," zdůraznil zkušený ředitel celé akce Jiří Vích.

Vítězkou se stala Američanka Ruth Winder, která se v Krásné Lípě představila vůbec poprvé. „Jestli mě to překvapilo? Dá se říci, že ano. Ovšem už první etapa naznačila, že americké cyklistky budou ovládat peleton. A to se nakonec potvrdilo," přiznal. „Byl to krásný závod, moc jsem si ho užila. Je to moje první vítězství na evropské půdě. Navíc jsme tu měli okolo krásnou přírodu. Byla to paráda," usmívala se Ruth Winder.

Sympatická vítězka navíc v den poslední etapy oslavila 24. narozeniny. Organizátoři jí nezapomněli poblahopřát. „Dozvěděli jsme se to na poslední chvíli. Neštěstí prezentace je to, že u závodnic není uvedena národnost a nebo právě datum narození. A to je škoda," zalitoval Vích.

Na organizaci se podílí opravdu velká parta lidí. Nechybějí hasiči, policie, záchranná služba, nebo představitele jednotlivých měst. „Vše klapalo dobře. Až na ty pády v poslední etapě. Byly tam pohmožděniny a odřeniny. Na první pohled to vypadalo hrozně, ale naštěstí to nebylo nic vážného," konstatoval.

Jak se vůbec zrodila myšlenka, která vedla k premiérovému ročníku nynější Tour de Feminin? „V té době byla ženská cyklistika v rozkvětu. A prakticky pro ně nebyly žádní závody. Dcera s cyklistikou koketovala, záhy jsme si řekli, že to zkusíme. A od té doby to funguje. První závod se jel jako Pohár Československa. Bylo tu 26 závodnic. Nikdo asi nečekal, že to nabere takových rozměrů. Vždy to byla celoroční práce, rozhodně jsem se nenudil," vzpomíná Vích.

Za těch třicet let se v Krásné Lípě představila řada zajímavých jmen. „Byla tu Martina Sáblíková. Z těch zahraničních jmen bych vzpomněl olympijskou vítězku Kathy Watt a nebo mistryně světa v cyklokrosu Sanne Cant. Nevidí si , aby taková esa dorazila na takový závod," vyzdvihl.

Zakladatel největší cyklistického závodu žen v republice už předesílal, že po 30. ročníku končí. „Ano, to platí. Vše předám dceři. Ale nemůžu jít úplně od toho. To bych nemohl udělat. Pokud mi to zdraví dovolí, budu pomáhat, jak to jen půjde," slíbil s úsměvem.

Na dovolenou ale času moc není. „Teď si oddychneme, na řadu přijde vyúčtování. A pak už je potřeba pomalu připravovat další ročník," dodal Jiří Vích.